- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

BOŽIĆNI SPECIJAL Od Svetog Save do zapadne rusofobije koja „osvaja“ Balkan | Moja Rusija u Srbiji

© SputnikMoja Rusija
Moja Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije“ istoričar i bivši ambasador Srbije u Rusiji dr Slavenko Terzić govori o iskonskoj vezi Srba i Rusa koja traje vekovima, još od perioda kada se budući utemeljivač Srpske pravoslavne crkve Rastko Nemanjić, odnosno Sveti Sava, zamonašio u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori.
Dr Terzić otkriva kakav su trag kroz istoriju ostavili Rusi u Srbiji i čime su nas sve zadužili. Govori i o tome kakvi su bili odnosi ruskog i srpskog dvora i otkriva koja srpska princeza je rodila poslednjeg Romanova u carskoj Rusiji.
Saznaćete i kakav je bio život belih Rusa u Srbiji, a kakva je uloga Crvene armije u oslobođenju Jugoslavije i sveta od nacizma u Drugom svetskom ratu. Kakav je bio plan nacističke Nemačke za Rusiju, a kakav za Ukrajinu.
Terzić govori i o zaslugama ruskih dobrovoljaca i vojnoj pomoći ruske države u svim ratovima, uključujući i one iz devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije.
Takođe, on govori i o užasnoj rusofobiji koja se rasplamsala u Evropi, a koja dobija „patološke razmere“ i otkriva šta je danas ruska meka moć na Balkanu.
Božićnim specijalom započinjemo novu sezonu „Moje Rusije“, pod novim nazivom „Moja Rusija u Srbiji“. Iz daleke Rusije selimo se na Balkan i vodimo vas na vama poznata, ali i skrivena „ruska mesta“ u Srbiji.
Otkrićemo i kakav su trag ostavili Rusi u Srbiji kroz istoriju od kulture, prosvete, umetnosti, arhitekture do svih drugih sfera. Nastavićemo da upoznajemo ruske tradicije i običaje i otkrivamo veze između naše dve države i dva naroda.
„Moja Rusija u Srbiji“ sa Oliverom Ikodinović emitovaće se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala