- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija ga je odavno zaboravila – u Rusiji ga i dalje pamte: „Najbolji je u istoriji“

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaFutbol. Liga Evropы. Trenirovka FK "Fenerbahče"
Futbol. Liga Evropы. Trenirovka FK Fenerbahče - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Mnogi ljubitelji fudbala u Srbiji nemaju lepa sećanja na pomen imena Dika Advokata. Čuveni holandski stručnjak zadržao se na klupi „Orlova“ samo četiri utakmice, dao je ostavku posle poraza od Danske (3:1) u Humskoj.
Njegov period šefovanja na klupi srpske reprezentacije pamtimo i po čuvenom prekidu protiv Albanije u Beogradu, kada je dron sa provokativnom zastavom leteo iznad stadiona Partizana.
Srbija je taj meč izgubila za zelenim stolom (3:0) i bio je to početak kraja Advokatovog boravka na klupi Srbije. Na četiri utakmice na kojima je vodio „Orlove“ zabeležio je po dva remija i poraza.

„Uštedeo sam Srbima dosta novca. To im je slaba uteha, ali sa finansijske strane FSS je dobro prošao. Njima je bilo neverovatno da smo uspeli da se dogovorimo o tome. Odmah mi je bilo jasno da bi trebalo da odem. Rastanak je bio veoma emotivan. Momci su sebe krivili za neuspeh, zahvalili su mi na onome što smo radili“, ispričao je kasnije Advokat holandskim medijima.

Ako nama Holanđanin nije ostao u lepom sećanju, Rusima jeste. Oni su ga ovih dana proglasili najboljim stranim trenerom u istoriji tamošnjeg fudbala.
Bivši predsednik Spartaka iz Moskve, Andrej Červičenko, smatra nekadašnjeg kormilara Zenita najboljim stranim trenerom u istoriji Premijer lige Rusije.

„Postoji samo jedan kriterijum i argument: Zenit je osvojio UEFA kup i Superkup Evrope sa Dikom Advokatom na klupi. Do sada niko nije nadmašio taj rezultat“, rekao je Červičenko.

Plavo-beli su u sezoni 2007/08. pod vođstvom Holanđanina savladali Glazgov Rendžers u finalu UEFA kupa sa 2:0, a kasnije pobedili i Mančester junajted sa 2:1 u Superkupu Evrope.
Advokat je sa Zenitom takođe osvojio i šampionsku titulu u Rusiji 2008. i Superkup.
Kada je reč o najboljim ruskim trenerima u istoriji, tu vlada podeljeno mišljenje. Nekadašnji fudbaler moskovskog Spartaka Valeri Gladin ima trojicu favorita.

„Najbolji trener u istoriji ruskog fudbala je onaj koji je postigao rezultate. Navešću nekolicinu: Romancev, Gazaev i Semak su mi u top tri. Uspeh trenera određuju rezultati. Reprezentacija, međunarodna takmičenja i domaća prvenstva - ko osvaja trofeje u ovim takmičenjima zaslužuje status najboljeg“, smatra Galadin.

Zenit, na čijoj klupi sedi Sergej Semak, osvojio je poslednje četiri titule šampiona Rusije. Klub iz Sankt Peterburga trenutno je lider Premijer lige sa 42 boda iz 17 utakmica, šest više od drugoplasiranog Spartaka.
Aleksej Mirančuk – Rusija, EURO 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
SPORT
Ruski majstor fudbala igra kao nikad dosad – jednim potezom je srušio prokletstvo staro 57 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala