- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako je Evropa pala pred arapskim parama

© AP Photo / Hussein MallaInter
Inter  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Saudijska Arabija postala je epicentar fudbalskih dešavanja već na samom startu 2023. godine. Superkup Španije i dvoboj Real Madrida i Barselone, zatim dvoboj Milana i Intera u finalu Superkupa Italije, odigrani su Rijadu i mnogi su se verovatno (s pravom) zapitali, kako i zašto.
Odgovor je vrlo prost i sam se nameće – arapske pare! Tačnije mnogo arapskih para učinilo je da nemoguće, postane moguće.
Kada su Italijani u pitanju, nije to ništa novo. Već treći put se na Bliskom istoku održavaju finalne utakmice Superkupa, dok su i Španci „prepisali recept“, ali su to i debelo naplatili Saudijcima.
Samo za taj jedan El Klasiko Saudijska Arabija morala je da plati vrtoglavih 40 miliona evra, a spektakl je priređen na stadionu „Kralj Fahd“.
Pomenuta suma od koje se čoveku verovatno zavrti u glavi slila se u kasu Fudbalskog saveza Španije iz kog su poručili da će sav novac otići na razvoj bazičnog fudbala.
Arapi su „masno“ platili i dobili su priliku da uživaju u spektaklu, te su na delu uživali u fudbalskom umeću Karima Benzeme, Roberta Levandovskog, Serhija Buksketsa i ostalih zveda, a Katalonci su na kraju slavili rezultatom 3:1 i zasluženo su osvojili pehar.
Marko Lazetić - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
SPORT
Posle propale albanske podvale, srpski biser rekao „ne“ legendi
Ipak, to nije tema ovoga tekst. Sve je počelo tim dvobojem Barselona i Reala prošle nedelje, a nastavljeno je duelom ljutih gradskih rivala iz Milana.
Inter je razbio Milan (3:0), a Rijad i stadion „Kralj Fahd“ ponovo su se našli u centru pažnje, demonstrirajući kako je Evropa pala pred arapskim parama. Pred mnogo arapskih para...
Saudijska Arabija je već 2018. i 2019. godine bila domaćin Superkupa Italije koji je održan u Džedi, čiji su akteri bili Juventus i Milan, kasnije Juventus i Lacio.
Pauza je usledila 2020. godine zbog pandemije virusa korona.
Posle dvoboja Intera i Milana (sreda veče) ludilo je dan kasnije dostiglo i vrhunac , a „direktni krivci“ za to bili su Leo Mesi i Kristijano Ronaldo.
Gle čuda u Rijadu su se dan posle Intera i Milana sastali Pari Sen Žermen i „Tim zvezda“ iz Saudijske Arabije, koje je s kapitenskom trakom oko ruke predvodio novi fudbaler Al Sada – Kristijano Ronaldo.
Dobio je Portugalac 200 miliona razloga da napusti Evropu i preseli se u Saudijsku Arabiju, gde će po svoj prilici okončati prebogatu karijeru.
Verovali ili ne, VIP ulaznica za pomenuti dvoboj prodata je za rekordnih 2,6 miliona dolara na licitaciji, koja je starovala s cifrom od 260.000 dolara.
Jasno je da nije reč o običnoj ulaznici, pošto je srećni vlasnik „parčeta papira“ koji je papreno platio, dobio priliku da upozna lično Mesija i Ronalda. I to nije sve. Imao je pristup svlačionicama oba tima i svečanoj ceremoniji po završetku meča.
Spektakl na terenu nije izostao. Pari Sen Žermen, koji je u vlasništvu katarske porodice El Kelaifi, slavio je rezultatom 5:4, što i ne čudi jer su, gle čuda, od prvog minuta izgrale sve zvezde: od Mesija, Mbapea, preko Nejmara, do Ramosa. Izmene su usledile tek u 62. minutu, kada je teren napustio i Kristijano Ronaldo.
Ipak, navijači koji su do poslednje stolice ispunili tribine stadiona „Kralj Fahd" mogli su da uživaju u reviji lepih poteza i golova.
Šta se zapravo krije iza svega ovoga i otkud to da timovi iz Španije, Italije i Francuske tek tako odu na Bliski istok, uskraćujući pravo svojim navijačima da uživaju u vrhunskom fudbalu?
Saudijska Arabija i Ministarstvo sporta i kulture odlučili su da investiraju ogroman novac kako bi fudbal u toj zemlji doživeo ekspanziju i Arabija ulaže sve napore da 2030. godine bude domaćin Mundijala.
Neće žaliti novac za to, potvrda se ogleda u tome da su doveli Kristijana Ronalda koji bi po završetku igračke karijere trebalo da bude ambasador te zemlje i da "lobira" da dobiju organizaciju Svetskog prvenstva.
Pominje se i da najbogatiji klub iza kojeg stoji država - Al Hilal želi da uzvrati udarac Al Sadu i da dovede Lea Mesija za 300 miliona evra po sezoni, ali o tome drugi put, ni to sada nije tema.
Saudijska Arabija živi svoj san za koji dobro plaća Evropi i iza svega se krije inicijativa programa „Kvalitet života“, ugošćujući najspektakularnije i najveće međunarodne sportske događaje što je neverovatno iskustvo za tamošnji narod.
I dokle god prebogati Arapi i raznorazni šejci budu želeli da debelo da plaćaju, nastaviće se pomenuta tradicija da Evropa "prodaje" svoje najbolje mečeve, seleći ih na Bliski istok, što je gubitak identiteta fudbala na koji smo navikli i kakav smo znali.
Jer, para vrti gde burgija neće...
Brazilski fudbaler Dani Alveš - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
SPORT
Brazilac zadržan u zatvoru – i klub mu okrenuo leđa
Luka Jović - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
SPORT
Renesansa Srbina u Firenci nije uspela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala