- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kakav će to derbi biti – večiti osećaju miris TOP 8 Evrolige

© Sputnik / Lola ĐorđevićHasan Martin i Matijas Lesort
Hasan Martin i Matijas Lesort - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Srbija prvi put posle devet godina ima dva kluba u Evroligi, a prvi put u ovakvom formatu. Situacija je takva da se i Crvena zvezda i Partizan bore za ulazak u TOP 8. Mogu da osete miris plej-ofa, ali je sve i dalje neizvesno. Na sve to, već u narednom kolu sledi večiti derbi. Sezona polako ulazi u onaj najzanimljiviji deo.
Situacija posle 20 odigranih kola Evrolige je sledeća: Crvena zvezda je na skoru 10-10 (10. mesto), a Partizan na 9-11 (12. mesto).
Baskonija je sedma sa 11-9, Makabi osmi sa 11-9. Aktuelni šampion Evrope Anadolu Efes je na skoru 10-10 i drži devetu poziciju, potom sledi Zvezda, pa Valensija (10-10), pa Partizan. Žalgiris i Monako su peti, odnosno šesti sa 12-8.
Sve ovo pokazuje da je aktuelna sezona Evrolige nikada izjednačenija, da je u pitanju ogromna borba za ulazak u najboljih osam i da je svaka pobeda bitna.
A šta onda reći za predstojeći večiti derbi?
Svaki derbi je utakmica koja se igra na sve ili ništa. A, ovo će biti drugi derbi u istoriji u Evroligi (Crvena zvezda je domaćin), pa na sve to i jako bitna u direktnom obračunu za plasman u plej-of. Utakmica se igra 27. januara od 19 časova u dvorani Pionir.
Prvi istorijski derbi u Evroligi dobila je Crvena zvezda sa 76:73, tako da će sada Partizan želeti da se revanšira u hali prepunoj navijača protivničkog tima. Zvezda sa druge strane želi da nastavi niz pobeda protiv večitog rivala.

Problem i za jedne i za druge je što su izgubili u poslednjem kolu Evrolige, Partizan od Valensije, a Zvezda dobijen meč protiv Žalgirisa. Sve je to važno i zbog međusobnog skora sa direktnim konkurentima, a sada Partizan ima lošiji od Valensije, a Zvezda od Žalgirisa (u slučaju istog broja pobeda).

Moglo bi ovo kolo na kraju da košta skupo i jedne i druge, ali potrebno je reći da ima da se igra još čitavih 14 rundi Evrolige i da do tada svašta može da se dogodi i promeni.

Zvezda svakako može da žali zbog toga što u Evroligi ne može da računa na Fakunda Kampaca sve do 1. marta, a i Ahile Polonara, koji je bio dogovoren, nije stigao u tim zbog suspenzije crveno-belih, već je otišao u Žalgiris i doprineo sinoć pobedi litvanskog tima upravo protiv ekipe Duška Ivanovića.

Partizan se sa druge strane nije proslavio sa odabirom Vladimira Brodzijanskog koji jedva da je zaigrao za crno-bele.
Posle 20 odigranih utakmica možemo da konstatujemo da su i Crvena zvezda i Partizan u igri za plej-of, da mogu da osete miris TOP 8, ali da će im biti jako, jako teško da osete ukus.
Neverovatna je gužva oko osme pozicije na tabeli. Zato će predstojeći derbi biti još začinjeniji. Još važniji. Još vatreniji.
Luka Vildosa - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
SPORT
Zvezda ispustila Žalgiris usred Litvanije – velika pobeda prošla kroz prste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala