- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Izum naučnika iz Sibira: Iz kadionice se puši dim tamjana i po najjačem vetru i na debelom minusu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPravoslavlje
Pravoslavlje - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Ruski naučnik Aleksandar Kulikov izumeo je kadionicu na bazi katalitičkog gorionika. Tim povodom, docent Moskovske duhovne akademije, doktor teologije sveštenik Antonij Borisov objasnio je za Sputnjik da su prednosti ove kadionice u odnosu na standardnu što se može koristiti zimi na otvorenom ili pri jakom vetru.
Istovremeno s tim, dodao je on, u uobičajenim uslovima, tradicionalna kadionica ostaje sastavni deo bogosluženja zbog njenog simboličkog značenja.
„Inovativni pronalazak sibirskog naučnika Aleksandra Kulikova od neusmnjivog je značaja. Katalitičko kandilo koje je napravio može da se koristi prilikom bogosluženja na mestima gde je izuzetno teško zapaliti tradicionalni briket. Na primer, zimi na otvorenom, pri jakom vetru“, rekao je Borisov.
On je, takođe, pozvao da se ne zaboravi simbolički značaj bogosluženja „čiji svaki element ili radnja imaju uzvišeni karakter“.

„Kadionica je još od starozavetnih vremena služila kao simbol vatrene molitve ljudskih srca. U 140. psalmu molitva se upoređuje sa dimom tamjana koji se stavlja na užareni ugalj unutar kadionice: 'Neka se molitva moja uznese kao dim tamjana pred Tobom (Gospodom)'. Tako tradicionalna kadionica sa zapaljenim briketom i tamjanom sastavni je deo bogosluženja u uobičajenim uslovima, što, ponavljam, ne sprečava upotrebu kadionice koju je izumeo A. Kulikov u ekstremnijim situacijama“, naglasio je sveštenik.

On je istakao da pravoslavni sveštenici odavno koriste dostignuća naučnog napretka u svojoj službi.
Tako se, na primer, „radi obavljanja tajne krštenja u otvorenim izvorima vode oblači odeća od nepromočivih materijala“, a postoji i „iskustvo upotrebe kompjuterskih monitora umesto bogoslužbenih knjiga“.
„Pravoslavna crkva se ne protivi zdravom razvoju nauke i tehnologije pogodnom za ljude. Potpuno je pogrešno suprotstaviti religiju (u vidu hrišćanstva) naučnom pogledu na svet“, zaključio je sagovornik agencije.
Ranije je Institut za katalizu Boreskov pri Sibirskom odeljenju Ruske akademije nauka i umetnosti saopštio da je naučnik Aleksandar Kulikov izumeo kadionicu na bazi katalitičkog gorionika koja može da radi veoma dugo, a umesto dima stvara miris tamjana i toplotu. Kulikov je objasnio da se kao nosač koristi standardna crkvena kadionica u čiji se donji deo umetne boca za gas sa propan-butanom. U institutu su istakli da je izdržljivo katalitičko kandilo prošlo probna testiranja, njega već koriste sveštenici jednog hrama u Novosibirsku.
Bogojavljensko kupanje u ruskom gradu Čita - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
RUSIJA
Ruski jeromonah: Do početka 20. veka bogojavljensko kupanje smatrano grehom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala