- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski jeromonah: Do početka 20. veka bogojavljensko kupanje smatrano grehom

© Sputnik / Evgeniй Jepančincev / Uđi u bazu fotografijaBogojavljensko kupanje u ruskom gradu Čita
Bogojavljensko kupanje u ruskom gradu Čita - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Ruska crkva je do kraja 19. – početka 20. veka smatrala bogojavljenska kupanja grešnim, izjavio je za Sputnjik lekar, jeromonah Teodorit.

„Zaranjanje u ledenu vodu nije crkvena tajna, nego narodna tradicija. Do kraja 19. veka crkva je to smatrala grehom, paganskim nasleđem. Početkom 20. veka crkveni život u Rusiji počeo je da zamire i pojavili su se takvi paracrkveni običaji. Generalno, to kupanje nema mnogo veze sa crkvom, ali ljudi to smatraju religioznim. Zato mi kažemo: da, naravno, možete se kupati, ali to nije obavezno – obavezno je da učestvujete u liturgiji, da se molite, obavezno je osvećenje vode“, objašnjava jeromonah.

On je ujedno upozorio da ukoliko postoje zdravstvene kontraindikacije, onda nema potrebe da se rizikuje. Kako kaže, prilikom zaranjanja u ledenu vodu može da dođe do spazma krvnih sudova.
„Možete da ponesete sa sobom kući flašu svete vode, pomešate je sa drugom vodom i polijete se – količina ne utiče na svetost“, rekao je Feodorit.
Bogojavljenje je jedan je od najstarijih praznika hrišćanske crkve kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga. Ovaj veliki praznik slavi se 19. januara kod crkava koje se drže Julijanskog kalendara.
Na Bogojavljensko „Badnje veče“ u svim pravoslavnim crkvama u Rusiji od davnina se vrši veliko svečano osveštavanje vode. Posle bogosluženja sveštenici isti obred obavljaju i na obližnjim rekama i jezerima.
Bogojavljensko kupanje - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
RUSIJA
Bogojavljenska kupanja u Rusiji /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala