- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tradicija jača od korone: U Rusiji i ove godine bogojavljenska kupanja u ledenoj vodi /foto/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaBogojavljensko kupanje
Bogojavljensko kupanje - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Jedan od velikih hrišćanskih praznika Bogojavljenje u Rusiji se tradicionalno obeležava kupanjem u ledeno hladnoj vodi, često u otvorima u ledu na rekama i jezerima.
Ove godine kupanja se organizuju uz poštovanje socijalne distance zbog epidemije virusa korona, a prema procenama Ministarstva za vanredne situacije, učešće će uzeti oko milion i po vernika širom zemlje.

Bogojavljensko „Badnje veče“

Bogojavljenje je jedan je od najstarijih praznika hrišćanske crkve kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je moj sin i njega poslušajte“.
Ovaj veliki praznik slavi se 19. januara kod crkava koje se drže Julijanskog kalendara, dok kod Rusa dan pred Bogojavljenje nosi isti naziv kao i dan pred Božić - „Sočeljnik“, što u prevodu znači Badnje veče. Sam naziv je nastao zbog „sočiva“- jela koje predstavlja kuvanu pšeničnu čorbu sa medom i suvim grožđem koja se tog dana obavezno mora naći na stolu.
Na Bogojavljensko „Badnje veče“ u svim pravoslavnim crkvama u Rusiji, od davnina se vrši veliko svečano osveštavanje vode. Posle bogosluženja, sveštenici isti obred obavljaju i na obližnjim rekama i jezerima.
© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin zaranja u ledenu vodu na Bogojavljenje prošle godine
Predsednik Rusije Vladimir Putin zaranja u ledenu vodu na Bogojavljenje - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin zaranja u ledenu vodu na Bogojavljenje prošle godine
Kupanje u osveštanoj vodi se praktikuje od vremena kada je u reci Jordan kršten Isus Hristos. U znak poštovanja prema ovom prazniku, ustanovljen je strogi post. Pre obreda osveštavanja vode nikako se ne jede, a posle pijenja bogojavljenske vode vernici jedu „sočivo“ ili na ruskom, kutju.

Rupe u ledu u vidu krsta

Kupanje u ledenoj vodi uoči Bogojavljenja jedan je od najpopularnijih verskih obreda među Rusima. Pošto je u januaru temperatura u Rusiji veoma niska, poznat je izraz “bogojavljenski mrazevi“ i u to vreme su sve reke i jezera pokriveni debelim slojem leda.
Na mnogim mestima u Rusiji organizuje se razbijanje leda na rekama i jezerima, te se u njima obično prave rupe u obliku krsta. One su nazvane “jordani” u znak sećanja na reku u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista.
Dan ranije, obavezno se osveštava voda u kojoj će se Rusi kupati. Prema narodnoj tradiciji, vernici treba da uz molitvu tri puta zarone u osveštanu vodu, i da se prekrste, kako bi se očistili od svih greha. Čovek na taj način jača zdravlje, oseća se rasterećenije i dobija snagu za dalju borbu koja ga čeka tokom života.
© Sputnik / Evgeniй Jepančincev / Uđi u bazu fotografijaBogojavljensko kupanje u ruskom gradu Čita
Bogojavljensko kupanje u ruskom gradu Čita - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Bogojavljensko kupanje u ruskom gradu Čita
U bogojavljenskim kupanjima obično učestvuje oko dva miliona vernika u Rusiji, koje ne može da poremete ni izuzetno niske temperature u ovo doba godine. Na svim kupalištima širom Rusije učesnicima ovog događaja obezbeđenje su svlačionice. Rusi obično nose sa sobom i termos sa vrućim čajem koji dobro dođe na debelom mrazu.

Ceremonija se neće odvijati svuda

Prošle godine, bez obzira na zabrane i upozorenja Ruske pravoslavne crkve, veliki broj građana Rusije nastavio je tradiciju bogojavljenskih kupanja. Ipak, u nekoliko regiona poput Irkutske i Kalinjingradske oblasti nije bilo organizovano tradicionalno kupanje.
Ove godine bogojavljenskog kupanja neće biti u Ulan-Udeu, Hanti-Mansijsku, Tomskoj oblasti, Republici Tuvi i na Kamčatki. Ovo je druga godina kako su zatvoreni „jordani“ u Permu i Orenburgu, a takođe u Krasnojarsku i Sočiju. U Bratskoj i Kalinjingradskoj eparhiji Ruske pravoslavne crkve vernici su unapred upozoreni da bogojavljenskog kupanja neće biti.
Tradicionalna ceremonija neće biti otkazana u regionima poput Lenjingradske i Tulske oblasti, Zabajkalskoj teritoriji, Republici Tatarstan, kao i u Moskvi, Novosibirsku, Tjumenju i Rostovu.
© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaSveštenik osvećuje ledenu rupu u Vladivostoku.
Sveštenik osvećuje ledenu rupu u Vladivostoku. - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Sveštenik osvećuje ledenu rupu u Vladivostoku.
Na svim mestima koja su određena za bogojavljensko kupanje prisutni su spasioci, lekari i policija. Ruska pravoslavna crkva pozvala je na oprez u masovnom kupanju, a poželjno je poštovati socijalnu distancu zbog epidemije virusa korona.
U Rusiji su za Bogojavljenje vezani mnogi običaji, ali i obred gatanja. Rusi veruju da ako na taj dan bude vedro, leto će biti sušno, a ako pada sneg - biće bogata žetva. Treba napomenuti da osoba koja se rodi ili krsti na ovaj dan, biće uvek srećna, a veridbe koje se naprave na Bogojavljenje obećavaju dobar brak.
Predsednik Rusije Vladimir Putin zaranja u ledenu vodu na Bogojavljenje - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2021
Predsednik je kul: Britance oduševilo Putinovo zaranjanje u ledenu vodu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala