- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zašto vlasti u Berlinu ne žele da isporuče tenkove Kijevu i da li će ih NATO primorati?

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINITenk nemačke proizvodnje "leopard 2"
Tenk nemačke proizvodnje leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Pratite nas
Nemačka ne želi da isporučuje Ukrajini tenkove „Leopard“ jer ne želi gubitke među osobljem koje održava ta vozila, ali NATO će primorati Berlin na isporuke teškog naoružanja, ocenio je za Sputnjik viši saradnik Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa „Primakov“ Ruske akademije nauka, Aleksandar Kamkin.
Prema njegovom mišljenju, zapadno oružje u Ukrajini kao što su sistemi „hajmars“, sistemi PVO, ne održavaju ukrajinski vojnici već penzionisani vojnici NATO.
„Ali jedna stvar su ‘hajmarsi’ili ‘patriot’koji su u pozadini, a sasvimdruga je borbeni tenk koji je direktno na frontu. To je sasvim drugi nivo gubitaka i svi odlično shvataju da ‘leopard’ o kojem s eovde radi tako lako gori i eksplodira kao i druga borbena vozila. Očigledno Nemci ne žele da dopuste velike gubitke među personalom koji ih održava. Jasno je da je tenk – borbeno vozilo za front “, naveo je Kamkin.
Takođe je dodao da neki nemački političari, na primer predstavnici SPD, imaju u vidu Ustav zemlje prema kojem nikakva pretnja ratom ne sme da dolazi sa teritorije Nemačke.
„A isporuke vojne tehnike, kako je već priznao novi ministar odbrane, jesu posredno učešće u borbenim dejstvima. Već više niko od evropskih zvaničnika, bar onih koji su bliski ministarstvima odbrane, ne kriju to. To je signal koji veoma uznemirava“, istakao je ekspert.
Prema njegovim rečima, za Nemačku predstavlja košmar čak i pretpostavka da nemačka vojska bude uvučena u sukob u Ukrajini , ali Englezi i Amerikanci podstiču evropske zemlje, pre svega Nemačku, da se maksimalno oštro suprotstave Rusiji.
„NATO će svakako prisiliti Nemačku na isporuke teškog naoružanja Ukrajini. Mislim da će Nemci biti primorani jer je pritisak veliki a proamerički politički lobi u Nemačkoj ima najveći uticaj “, uveren je ruski stručnjak.
Nemački tenk Leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Svađa Vašingtona i Berlina — zbog tenkova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala