- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Svađa Vašingtona i Berlina — zbog tenkova

© AP Photo / Michael SohnNemački tenk "Leopard 2"
Nemački tenk Leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Pratite nas
Šef Pentagona Lojd Ostin nije dobio od novog nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa saglasnost za predaju Ukrajini nemačkih tenkova, objavila je TV Si-En-En, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.
Prema izvorima, uoči današnjeg sastanka kontakt grupe za podršku Ukrajini u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, pitanje isporuke tenkova još uvek nije rešeno i „bilo bi iznenađujuće“ da Nemačka promeni svoju odluku, bez obzira na napore ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država.
Visoki predstavnik američke administracije izjavio je da je Nemačka saglasna da Kijevu isporuči tenkove samo pod uslovom da SAD učine isto i ne želi da razmatra druge varijante.
Si-En-En prenosi da u administraciji američkog predsednika raste uzrujanost zbog zahteva Berlina.
„To je glupo. Oni (nemačke vlasti) misle da je to jedno te isto, ali nije tako. Čini se da ne shvataju razliku“, izjavio je američki činovnik.
U samom Pentagonu više puta su objašnjavali da odbijaju da u Ukrajinu pošalju tenkove „abrams“ zbog troškova njihovog održavanja.
Prema pisanju agencije Rojters, ministar odbrane SAD planirao je da "pritisne" nemačkog kolegu zbog isporuke borbenih vozila.

Spor Vašingtona i Berlina zbog tenkova

Američki vojni analitičar Vilijam DŽ. Henigan u članku za izdanje „Tajm“ piše da su isporuke tenkova Ukrajini izazvale sporove Vašingtona i Berlina.
„Berlin je nezvanično insistirao da Vašington prvi isporuči tenkove. Ali, Bajdenova administracija navodi da za sada to ne planira da uradi“, piše Henigan.
On je zaključio da je diskusija zbog tenkova još jedna svađa zbog podrške Zapada Ukrajini.
Istovremeno, izdanje „Politiko“ objavilo je da brojne evropske zemlje rade na formiranju koalicije kako bi izvršile pritisak na Berlin po pitanju isporuke tenkova Kijevu.
Nemački tenk Leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šolc: Tri principa zbog kojih Nemačka ne isporučuje tenkove Ukrajini
Navodi se da među zemljama raste razočaranost jer Nemačka insistira da SAD učine prvi korak u isporuci tenkova.
Prema informacijama izdanja, grupa evropskih zemalja koje, verovatno, predvodi Poljska, može preduzeti prve korake u petak na sastanku kontakt grupe u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.
Prema očekivanju, grupa zemalja bi trebalo da dobije široku podršku, a predstavnici Ministarstva odbrane dve od 12 zemalja, koje imaju nemačke tenkove „leopard“, saopštila je za izdanje, da su njihove vlade spremne da se pridruže ovim uslovima.
Nemački ministar odbrane prethodno je izjavio da će se pitanje usaglašavanja isporuka tenkova nemačke proizvodnje trećim zemljama rešiti danas.
Nemačka se do sada uzdržavala od isporuka „leopard 2“ Ukrajini. U poslednje vreme je pritisak na nemačkog kancelara Olafa Šolca znatno pojačan na ovu temu. Nekoliko država Evropske unije ga je javno pozvalo da donese ovu odluku.
Poslanici Bundestaga, posle rasprave 19. januara, nisu mogli da izglasaju isporuke borbenih tenkova "leopard 1" i "leopard 2" Ukrajini, pošto se jedan broj stranaka protivio takvom predlogu. Ovo pitanje je poslato u nadložni komitet parlamenta.
U novembru prošle godine Rusija je uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuka oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada neće doprineti uspehu rusko-ukrajinskih pregovora, te da će imati negativan efekat.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Blinken o isporukama zapadnih tenkova Kijevu: SAD priznaju suvereno pravo na odluku svakoj zemlji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala