- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Australija se obrukala i pogazila reč – Srbin i Rusi na meti provokatora

© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Pratite nas
Pre početka Australijan opena, Kreg Tajli, direktor turnira, upozorio je da će navijači koji budu nepristojni biti izbačeni sa tribina, međutim obećanje ne održava baš najbolje. Provokatori su već dospeli na meč Novaka Đokovića, ali i Andreja Rubljova, a bili su izbačeni tek nakon što su teniseri reagovali.
Morao je Novak Đoković u meču drugog kola Australijan opena da se nosi sa povredom, upornim Encom Kuakoom , ali i ružnim prozivkama koje ne zasluže nijedan sportista, a pogotovo ne jedan od najvećih tenisera svih vremena.
Đoković je prišao sudiji i tražio da učini nešto sa pijanim provokatorima posle čega su oni morali da napuste Rod Lejver arenu, ali jedan detalj nije prikazan. Odlazeći sa tribina, čovek koji je oko vrata imao akreditaciju na sve načine se trudio da se pozdravi sa provokatorima što znači da je ta vrsta navijača imala i podršku.
Srpski as je reagovao i mirnije nego što bi se očekivalo, jer je u nekim trenucima bio jako besan zbog pijanih navijača koji su dobacivali uglavnom između dva servisa što je u nekoliko navrata potpuno dekocentrisalo Novaka.
„Novak se dobro nosio u celoj situaciji, najbolje što je mogao. Bio je jasan u tome da traži objašnjenje i miran kada je pitao sudiji kako će da reši situaciju“, prokomentarisao je posle meče Endi Rodik.
Obećanje Krega Tajlija, direktora Australijan opena, bilo je da će navijači koji vređaju tenisere i teniserke biti izbačeni, međutim iako na kraju jesu prethodnih dana viđena je drugačija slika.
Teniseri su morali da trpe sve dok se eksplodiraju da bi na kraju prišli sudiji i da bi tek onda organizatori reagovali i zamolili provokatore da napuste teren.
© AP Photo / Aaron FavilaNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija
1/3
Novak Đoković
© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija
2/3
Novak Đoković
© AP Photo / Dita AlangkaraNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija
3/3
Novak Đoković
1/3
Novak Đoković
2/3
Novak Đoković
3/3
Novak Đoković
U takvoj situaciji nije se našao samo Novak već i mladi Holger Rune koji je u izjavio posle meča rekao da se trudio da zvižduke čuje kao reč „Rune“.
„Oni viču Bu ja čujem Rune“, rekao je mladi Rune.
Slična situacija kao Novaku samo možda i za nijansu gora dogodila se Andreju Rubljovu koji je trpeo uvrede provokatora koji su namerno iza njega razvili ukrajinsku zastavu uz psovke i uvrede koje su mu slali.
Upravo se zbog toga žalio posle meča Đoković koji je poručio organizatorima da ne treba da čekaju reakciju igrača koji tokom meča trpe uvrede, psovke i provokacije.
„Smatram da sudije, supervizori ili ko god je odgovoran za publiku, da je trebalo da uradi malo više i da očekuje da ću se žaliti sudiji u stolici. Svestan sam da sada izgledam kao loš momak u očima medija, navijača, jer sam neko ko je izbacio druge sa tribina. Međutim, smatram da je sve to bespotrebno, jer zašto nas, igrače, dovode u poziciju da moramo da reagujemo posle dva sata, nije prošlo deset minuta. Imali su svi oni dovoljno vremena da reaguju i da reše problem, mnogo pre nego što igrač reaguje. Tolerisao sam pet, šet puta, ali granica postoji“, rekao je Đoković.
Tajli je bio jak na rečima, ali je u delima zakazao. Prema onome što je rekao pred početak turnira sticao se utisak da će obezbeđenje odmah reagovati kada čuje provokacije i psovke, ali umesto toga pravi se bespotrebna drama i čeka se da situacija dodatno esklira.
Ništa se nije stišalo ni dan kasnije kada je na terenu bio Danil Medvedev koji je igrao protiv Sebastijana Korde. Ruski teniser prišao je sudiji i zamolio da izbaci nove pripite navijače sa stadiona.
„Samo ih izbaci napolje“, rekao je Medvedev.
U razgovoru sa Sputnjikom Majkl Babić, fotograf koji radi na Australijan openu, upozorio je već na ovakav splet događaja i istakao da samo „huligani“ mogu da provociraju tenisere i teniserke.
Imali su organizatori sreće jer Novak, Andrej i Holger znaju kako se pravi šampioni ponašaju. Mogao je srpski as da bude još drčniji, dok je Rus mogao da traži „milo za drago“ i traži da se skloni ukrajinska zastava, ali nisu.
Zašto? Zato su što su vratili na lepši način kako to rade pravi sportisti. Vratili se na teren i pobedili, a Australija bi trebala da se zapita da li je organizovala Grend slem ili cirkus.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
SPORT
Ukrajinci sramno provocirali i vređali Rusa u Australiji /foto/
Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
SPORT
Italijan slavio posle epskog preokreta, Cicipas melje sve pred sobom – sledi spektakl
Novak Đoković – Enco Kuako - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
SPORT
Poznato kada Novak igra protiv Bugarina – strepnja zbog povrede i dalje traje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala