- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Đerlek: Proveravamo celu vakcinalnu kartoteku na teritoriji Srbije

CC0 / Pixabay / Medicinski radnik — ilustracija
Medicinski radnik — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
Pratite nas
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je, povodom epidemije malih boginja u Srbiji, da se proverava cela vakcinalna kartoteka države i da nemamo željeni obuhvat vakcinacije. Najavljuje da će biti pojačan rad inspekcijskih službi i da neće birati način da se zaštiti zdravlje dece.
Od 12 obolelih od malih boginja, devet nije primilo MMR vakcinu, mlađi su od dve godine, a tri odrasle osobe imaju nepoznati ili nepotpuni vakcinalni status.
Đerlek je za RTS rekao da 2017. i 2018. godina, kada je od malih boginja preminulo 16 osoba, treba da budu upozorenje.
On je naveo da su pooštrene protivepidemijske mere i kada je reč o prijavljivanju sumnjivih slučajeva, ali i kada je u pitanju dijagnostika.
„Proveravamo celu vakcinalnu kartoteku na teritoriji Srbije i u nekim okruzima imamo uspeha, a u nekima, nažalost, nemamo“, kazao je Đerlek.
On je istakao da je važno uticati na svest roditelja da moraju da pokažu veću odgovornost prema svojoj deci i da se mora poštovati Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
„Moraćemo da pojačamo rad naših inspekcijskih službi. Zaista razumem da se ponekad odloži primanje vakcine zbog neke akutne respiratorne infekcije, ali moramo ući u te vrtiće i videti da li zaista svi mališani imaju opravdanje zašto nisu primili vakcine. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nas obavezuje da ne može da se upiše dete u te ustanove ako nije vakcinisano“, ukazao je Đerlek.
Pedijatar je dužan da obavesti inspekciju Ministarstva zdravlja ukoliko neki roditelj odbije neosnovano da vakciniše svoje dete, a na pitanje da li je bilo pokretanja prekršajnih postupaka protiv roditelja, Đerlek odgovara da jeste.
„Ja tu ne isključujem niti lišavam odgovornosti naše lekare. Mislim da lekari moraju više da razgovaraju i upozoravaju roditelje o nevakcinisanosti dece. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u tom prvom kontaktu, lekari moraju biti malo uporniji i upozoravati roditelje na posledice koje mogu da se dese“, reko je Đerlek.
O antivakserskim stavovima koji se iznose u javnosti, Đerlek je kazao:
„Ta priča koju oni plasiraju nekako se više lepi narodu, nego ono što mi non-stop apelujemo da ljudi vakcinišu svoju decu zato što treba verovati nauci i vakcinama koje su već 200 godina prisutne i spasile su milione života“.

O nestašici antibiotika: Nema mesta panici

O nestašici antibiotika u apotekama i upozorenjima pre Nove godine da nema dovoljno sirupa na bazi penicilina za decu, Đerlek poručuje da nema mesta panici.
On je naveo da je u decembru, na dva-tri dana, bila nestašica, ali ističe da ima zamenskih lekova.
„U Galenici koja proizvodi ‘sinacilin’ je došlo do zastoja u proizvodnji, ali smo imali zamenske lekove ‘amoksiklav’, ‘panklav’. Nije bilo totalne nestašice i u ovom trenutku je najvažnije smiriti roditelje“, kazao je Đerlek.
Naveo je da je kontaktirao i sa Agencijom za lekove i medicinske sredstva i da već od sutra, najkasnije do ponedeljka, sirup „ospamoks“ može da se očekuje u apotekama.
Hodnik u bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
DRUŠTVO
Petoro dece hospitalizovano zbog morbila u Srbiji, dvoje sa zapaljenjem pluća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala