- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Petoro dece hospitalizovano zbog morbila u Srbiji, dvoje sa zapaljenjem pluća

© Sputnik / Lola ĐorđevićHodnik u bolnici
Hodnik u bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Male boginje - morbile potvrđene su kod šest osoba sa teritorije Smedereva, među njima je hospitalizovano petoro nevakcinisane dece mlađe od dve godine, a dvoje mališana ima zapaljenje pluća, saopštio je Institut za javno zdravlje Batut.
Ovi slučajevi su potvrđeni u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, navodi se u informaciji datoj zaključno sa podacima za 12. januar.
Šesti potvrđeni slučaj je osoba nepoznatog vakcinalnog statusa stara 47 godina.
Institut Batut navodi da su komplikacije u vidu upale pluća prisutne kod dvoje obolele dece, a jedno od njih smešteno je u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.
"Zavod za javno zdravlje Požarevac 12. januara prijavio je epidemiju u Smederevu. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti", navodi Batut.
Institut navodi da su od 11. januara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadžora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.
Te mere su u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti.
To obuhvata od prijave sumnje, laboratorijske dijagnostike, izolacije i lečenje obolelih, zdravstvenog nadzora, epidemiološkog nadzor, vakcinacije nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, te vakcinacije osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata.
"Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike", ističe Batut.
Porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine dogodio se i u zemljama Evrope gde je zaključno sa septembrom bilo 555 reistrovanih slučajeva u 27 zemalja, dok je u 2021. godini bilo 160 slučajeva.
U 2022. godini 90 posto registrovanih slučajeva bilo je u 10 zemalja.
"Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih", navodi Batut.
Institut navodi da je za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.
"Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih 20 godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 procenata, a u 2021. godini svega 74,8 posto", navodi se.
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 posto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.
Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.
"U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina", podseća Batut.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala