Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić u Davosu sa liderima u regionu na panelu Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u Davosu sa liderima regiona na panelu Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu, u okviru Svetskog ekonomskog foruma.
Panelu prisustvuje i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i član Izvršnog komiteta, direktor Svetskog ekonomskog foruma za Evropu, Evroaziju i Srednji istok Mirek Dušek.
Skup će moderirati predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende.
Pored Vučića u diskusiji će učestvovati i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
Takođe, na sastanak su pozvani i potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, ali i Aleksander Šalenberg, savezni ministar za evropske, međunarodne poslove Austrije i Mikulaš Bek, ministar evropskih poslova Češke, Ignacijo Kasis, ministar spoljnih poslova Švajcarske, Bernar Emije, generalni direktor za spoljnu bezbednost u Ministarstvu odbrane Republike Francuske i Odil Fransoa Reno Baso, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Ahim Štajner, administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.
Pozvani su i kongresmen iz Masačusetsa Set Maulton iz Demokratske partije i direktorka USAID Samanta Pauer.
Vučić će posle toga, kako je planirano, imati i poseban sastanak sa Borjanom Krišto.
Predsednik Srbije će na kraju trodnevnog učešća na Forumu u Davosu učestvovati i na panelu „Vajdening Jurope horajzons – Kako nova Evropska politička zajednica može ojačati bezbednosni pejzaž kontinenta usled širih geopolitičkih promena?”, prenosi Tanjug.
Panel će, kako je najavljeno, moderirati Đamil Anderlini, glavni i odgovorni urednik Politico za Evropu, a panelisti će, pored Vučića, biti i Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
SRBIJA
Vučić iz Davosa: Pred Srbijom teška godina - jedino ih zanimaju sankcije Rusiji i nezavisno Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala