Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Davosa: Pred Srbijom teška godina - jedino ih zanimaju sankcije Rusiji i nezavisno Kosovo

© Foto : Tanjug/Jutjub/skrinšotAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pred nama jedna od najtežih godina u savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom smislu i najavio da će se u petak sastati sa pet predstavnika - Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom.
Vučić je u Davosu u izjavi novinarima kazao da su pred Srbijom teška vremena, naročito imajući u vidu politički razgovor koji je imao sa Miroslavom Lajčakom.
"Sve što sam čuo, niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, jedino što ih zanima jeste nezavisno Kosovo, sankcije Rusije, nema protivljena. Pred nama je odlučujuća, presudna godina tako da je svakako jedna od najtežih u našoj savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom i svakom drugom smislu", rekao je predsednik.
Pred Srbiju se postavlja pitanje, kako kaže predsednik, koju će politiku da izabere, politiku podsticanja rasta ili politiku čuvanja niskog javnog duga.
Navodeći da mu predstoje važni razgovori tokom vikenda, Vučić je rekao da ima potvrđeno da će se u petak sastati sa pet predstavnika - Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom.
"Očekujem težak razgovor, tokom vikenda kada mi obavimo konsultacije - predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedeljak obratiti javnosti sa novim merama i sa tim da kažemo šta je to što se od Srbije traži, očekuje u vezi KiM, a i po pitanju sankcija Rusiji", kazao je Vučić.
On je dodao i da bi dogovor sa Prištinom mogao da bude sklopljen i prekosutra, a ne kako tvrdi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u narednim mesecima, kada bi Kurti odustao od secesionističkih namera.

Najgori deo Rezolucije EP onaj o zahtevu Kosova za prijem u EU

Komentarišući Rezoluciju EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena, predsednik je rekao da je ona licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori.
On je rekao da je posao EU da traži usaglašavanje, ali da je mnogo gori deo koji se odnosi na KiM, a koji kaže da se pozdravlja zahtev tzv.Kosova za članstvo u EU.
"Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine", rekao je on.
Prema njegovim rečima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoije sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.
"Ima li gorih secesionista od onih koji pozivaju na to, baš tih 22 zremalja EU ima li gorih podržavalaca secesionističke politike", rekao je Vučić.
On je dodao i da je pozadina usvajanja rezolucije pritisak na Srbiju, kojeg nekima, kako je rekao, nikada nije dosta.
"Pritisak, pritisak, pritisak. Ovo im je treći put i nikada nije dosta. Zato što sila Boga ne moli. Na silu sve mogu da provedu i to je to", rekao je Vučić.
Dodao je da će biti mnogih teških političkih stvari za nas u narednom periodu o kojima moramo da postignemo kakav-takav konsenzus i da vidimo šta možemo da uradimo.
"I to nije Vučiću omča oko vrata kada vam izađe Evropski parlament sa neverovatnim zaključcima posebno oko KiM. To je omča oko vrata naše zemlje, samo ne razumem te nesrećnike zašto se tome raduju", rekao je Vučić.

U Davosu glavne teme ekonomija i Ukrajina

Vučić je izjavio da se tokom razgovora u Davosu upoznao sa situacijom u svetu, po pitanju ekonomije i u tom smislu izdvojio da je glavna tema bila Bajdenov akt koji bi trebalo da smanji ogromne investicije i inflaciju, odnosno koji treba da posluži da se SAD reindustralizuje, da se obnovi infrastruktura.
Vučić je u kazao da Bajdenov akt podrazumeva i to da treba da se uloži u zdravstvo, zajedno sa Meksikom i Kanadom u čipove, što treba da omogući dalju dominaciju SAD u svetu.
"To je investija od 430 milijardi dolara, oni to pokrivaju jednim delom iz realnih izvora oko 124 milijardi većim oporezivanjem bogatih ljudi, time Bajden pokazuje kako poštuje radnička prava, kako više vodi računa o sirotinji, a da od bogatih uzima više i sada Evropa je zatečena", kazao je predsednik.
Navodi da je glavna sesija bila posvećena ekonomiji najvećim delom i Ukrajini, uz napomenu da u Davosu niko ništa i ne priča osim o Ukrajini i protiv Rusije.
Kako dodaje, danas se moglo čuti da se u Evropi ide na smanjenje teških ograničenja po pitanju državne pomoći.
"Mi kada nismo mogli da pomogemo Er Srbiji, Železari, nismo mogli zbog evropskih regulativa, a sada vidite sve će da se olabavi i tu će najveći da opstanu i budu jaki - Amerikanci i Nemci, a ostali videćemo kako će. Evropa naravno će moći još neko vreme to da prati", rekao je predsednik.
Kao važan je istakao sastanak sa predstavnicima korejskih kompanija koje su došle u našu zemlju i predstavnicima jedne vrste korejske privredne komore koja određuje gde će koja kompanija da ide, a čiji su prometi mnogo viši nivo, oko 140 milijardi dolara, kao dva i po puta srpski BDP i sedam, osam puta srpski budžet.
Na regionalnom nivou, kako kaže, sastao se i sa Edijom Ramom, Stevom Pendarovskim, Dritanom Abazovićem, a sastao se i sa španskim i belgijskim premijerom.
Predsednik najavljuje da ga po pitanju mnogih sastanaka očekuje dug dan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala