Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Očekujem teške razgovore sa „velikom petorkom

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Instagram/buducnostsrbijeavAleksandar Vučić i Miroslav Lajčak u Davosu
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak u Davosu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga sutra očekuju teški razgovori sa „velikom petorkom“ koja dolazi u Beograd jer su, kako ističe, oni veliki, a mi mali. Vučić je kazao da očekuje jedan od najtežih razgovora sa izaslanicima.
Vučić je u Davosu, odgovarajući na pitanje novinara sa kakvim planom dolaze specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan SAD Gabrijel Eskobar i savetnici iz Francuske, Nemačke i Italije, kada znaju koje su crvene linije Srbije, rekao da oni dolaze sa svojim planom.
„Sa tim planom dolaze, koji njih zanima, oni su sila, oni su veliki, mi smo mali, zato će razgovori biti teški“, rekao je Vučić.
Vučić je rekao kako se nada da će tokom razgovora sa „velikom petorkom“ biti pomaka i da će razgovori biti malo manje teški, ali i da je to njegovo „pusto nadanje“.
„Njih interesuje samo kako Kosovo da bude primljeno u sve međunarodne organizacije i kako Srbija da se odrekne Kosova, ne narod na KiM“, rekao je Vučić.
Na pitanje o izjavi nemačkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina da Srbi treba da se vrate u prištinske institucije, Vučić je kazao da se on zalaže za učešće Srba u kosovskim institucijama.
„Ali problem je što su neki počeli da zloupotrebljavaju i krše Briselski sporazum, hapse Srbe i i optužuju ih za terorizam iako ni čakiju nisu imali kod sebe, brane im pravo da izađu na birališta i glasaju, otkazuju izbore, zabranjuju dovoz lekova, počeli da izmišljaju nove trikove ne bi li izazvali neki incident. Uslov za ulazak u institucije je bilo formiranje ZSO, a 10 godina nije formirana. Zaracin zna šta su uslovi za ulazak Srba u institucije, a to što voli da bude na drugoj strani nije neočekivano“, rekao je Vučić.
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
SRBIJA
Ofanziva „specijalaca“ za Zapadni Balkan: Ko je sve zadužen za dijalog Beograda i Prištine i region
Manuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
SRBIJA
Nemački izaslanik za Zapadni Balkan: Srbija ne može da postane članica EU bez priznanja Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala