Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ofanziva „specijalaca“ za Zapadni Balkan: Ko je sve zadužen za dijalog Beograda i Prištine i region

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Evropska unija od početka dijaloga Beograda i Prištine ima svog specijalnog predstavnika, a skoro tri godine tu funkciju obavlja slovački diplomata Miroslav Lajčak. Od tada, Zapadni Balkan se našao pod „ofanzivom“ specijalnih izaslanika i iz drugih zemalja: SAD, Nemačke, Francuske, Britanije, Slovenije, Grčke, Rumunije.
U septembru 2021. godine, Gabrijel Eskobar je od Metjua Palmera preuzeo dužnost izaslanika američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan.
Eskobar je do tada bio zamenik ambasadora SAD u Srbiji. Važi za dobrog poznavaoca prilika u regionu. Pored Beograda, službovao je i u Banjaluci i Podgorici.
© Sputnik / Lola ĐorđevićStjuart Pič
Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Stjuart Pič
Početkom decembra prošle godine, Velika Britanija je imenovala Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
Ranije te godine Pič je podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO-a na kojem je bio od 2018. godine, a bio je i načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.
U proces dijaloga u septembru prošle godine uključili su se i predstavnici Berlina i Pariza. Razgovorima u Prištini i Beogradu su se tada Lajčaku pridružili i Jens Pletner i Emanuel Bone, savetnici nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona za spoljnu i bezbednosnu politiku.
© Sputnik / Lola ĐorđevićJens Pletner i Emanuel Bone
Jens Pletner i Emanuel Bone - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Jens Pletner i Emanuel Bone
Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Vlade u Berlinu je Manuel Zaracin. Njega je postavila šefica nemačke diplomatije Analena Berbok iz redova Zelenih.
Kako je svojevremeno najavljeno, njegovi glavni zadaci bi trebalo da se odnose na podršku procesu evropskih integracija u zemljama regiona i promociji ekološke trasnformacije njihovih industrija i energetskog sektora. Zaracin, inače profesor istorije, bio je poslanik u Bundestagu od 2008. do 2021. godine.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNemački izaslanik za zapadni Balkan Manuel Saracin
Nemački izaslanik za zapadni Balkan Manuel Saracin - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Nemački izaslanik za zapadni Balkan Manuel Saracin
Svoje izaslanike za region imaju i Slovenija, Grčka i Rumunija.
Iz Slovenije stiže Anžej Frangeš, koji je od 2005. do 2009. radio u ambasadi Slovenije u Beogradu. Dve godine kasnije upućen je u misiju Euleks na Kosovu i Metohiji, gde je tri godine bio regionalni oficir za vezu za Beograd i Prištinu.
Ambasadorka Grčke u Rumuniji Sofija Gramata imenovana je u junu prošle godine za specijalnog izaslanika. Tu dužnost obavlja paralelno sa ambasadorskom u Bukureštu.
Specijalni predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Rumunije je ambasador Adrijan Davidoju.
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
SRBIJA
U petak stiže „velika četvorka“ u Beograd i Prištinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala