- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tržište od 500 milijardi: Iran i Evroazijski ekonomski savez potpisali memorandum o trgovini

© SputnikMinistar trgovine Evroazijske ekonomske komisije Andrej Slepnjev i šef Organizacije za razvoj trgovine Irana Ali Reza Pejman
Ministar trgovine Evroazijske ekonomske komisije Andrej Slepnjev i šef Organizacije za razvoj trgovine Irana Ali Reza Pejman - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Iran i Evroazijski ekonomski savez potpisali su Memorandum o slobodnoj trgovini prema kome je 90 odsto robe obe ugovorne strane (pet članica saveza i Iran) oslobođeno carine.
Kako je za Sputnjik rekao šef Organizacije za razvoj trgovine i zamenik ministra trgovine, industrije i rudnika Irana Ali-Reza Pejman Pak, konačni spisak kvota za robu biće usaglašen sledeće nedelje nakon čega će dokument ratifikovati vlade pet zemalja Evroazijskog ekonomskog saveza (Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan) i Irana, a potom će ga odobriti parlamenti zemalja.

„Priključivanjem Evroazijskom ekonomskom savezu, za Iran se otvara tržište vredno više od 500 milijardi dolara što nam pruža dobre mogućnosti za izvoz robe: industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, medicinske i farmaceutske opreme. U te zemlje ćemo moći da izvozimo robu sa nultom carinom, a takođe ćemo moći da uvozimo proizvode koji su nam potrebni bez plaćanja carina“, rekao je zamenik iranskog ministra.

Kako je dodao, trgovinski promet Irana sa Evropskom unijom i dalje iznosi oko tri milijarde dolara godišnje, ali je „zabeležen rast“.
„Ako uklonimo i logističke i bankarske barijere, onda će Iran u naredne dve godine uspeti da poveća izvoz u Evroazijski ekonomski savez na 10 milijardi dolara. Ako budemo koristili i Crno more za uvoz neophodne robe iz Rusije i isporuku naših proizvoda, u budućnosti ćemo moći da ostvarimo izvoz u vrednosti od 30 milijardi dolara“, zaključio je Ali-Reza Pejman Pak.
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
RUSIJA
Rusija i Iran mogu lansirati kriptovalutu koja će biti vezana za zlato
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala