- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko je Boris Pistorijus ─ novi ministar odbrane Nemačke

© AP Photo / Julian Stratenschulte/dpaMinistar odbrane Nemačke Boris Pistorijus
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Boris Pistorijus je nemački političar, partijski kolega kancelara Olafa Šolca (SDP) iz Donje Saksonije, koji je imenovan na dužnost ministra odbrane 17. januara ove godine umesto Kristine Lambreht, koja je na toj poziciji provela samo 13 meseci.
Pre toga, Pistorijus je bio gradonačelnik Osnabrika (2006-2013) i ministar unutrašnjih poslova zemlje Donja Saksonija (od 2013. godine).
Rođen je u Osnabriku, majka mu je bila članica parlamenta Donje Saksonije. Pistorijus je studirao prava u Minsteru i Osnabriku, kao i spoljnu trgovinu. Od 1980. do 1981. godine služio je vojsku. Ima dve kćerke sa ženom koja je 2015. godine preminula od raka.
Novi ministar odbrane zalaže se za indirektno učešće Nemačke u ukrajinskom sukobu. Govoreći pred novinarima povodom svog imenovanja, izjavio je da oseća „skromnost i poštovanje prema takvom ogromnom zadatku“.
„Ministarstvo odbrane je i u mirnodopskim vremenima veliki zadatak, a još više u trenutku kada ste kao Federativna Republika Nemačka indirektno uključeni u rat“, smatra novi ministar.
Oružane snage, prema Pistorijusovom mišljenju, moraju da se „adaptiraju na novu situaciju, nastalu usled agresivnog rata Rusije u Ukrajini“.
„Želim da Bundesver učinim jakim za budućnost“, poručio je on.

Sukob u Ukrajini je šansa za NATO

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom Pistorijus je rekao da je sukob u Ukrajini „šansa“ za NATO da pokaže da je stabilan vojni savez, sposoban da reaguje i deluje. On je dodao da je Severnoatlantska alijansa zajednička strategija i zajednička odgovornost.
„Nemačka i SAD stoje rame uz rame u svojim dejstvima i konkretnim pitianjima, kao što su oklopni transporteri, protivvazduhoplovni sistemi 'patriot' ili višecevni raketni bacači. Nemački sistemi su se dobro pokazali u Ukrajini. Reč je o haubicama 'Pancir', uređajima 'Geparf' i supersavremeni sistemi IRIS-T“, rekao je Pistorijus.
Pistorijus je 2018. godine bio jedan od političara SDP koji su se zalagali za „prijateljski i kritični pristup Rusiji“.
Sankcije su, prema njegovom mišljenju, nanele ozbiljnu štetu nemačkoj ekonomiji i ojačale poziciju ruskog predsednika Vladimira Putina.
Prethodna ministarka odbrane, Kristina Lambreht, podnela je 16. januara ostavku kancelaru Olafu Šolcu i zatražila da je razreši dužnosti, pošto je mesecima trpela kritike u vezi sa slanjem oružja ukrajinskoj vojsci.
DMinistar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Donje Saksonije Boris Pistorijus  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Novi nemački ministar odbrane: Nismo učesnici sukoba u Ukrajini; I dalje ćemo vojno podržavati Kijev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala