- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator o autorima bezumnih evropskih rezolucija: Trude se da sakriju krađu tuđih sredstava

© Press-služba Soveta Federacii RF / Uđi u bazu fotografijaRuski senator o produženju START-3: Odlično ako ne bude novih uslova
Ruski senator o produženju START-3: Odlično ako ne bude novih uslova - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Rezolucija Evropskog parlamenta kojom se poziva na formiranje „tribunala“ o događajima u Ukrajini nema pravnu snagu za Rusiju, nije u skladu sa međunarodnim pravom i ne može da prikrije krađu tuđih sredstava, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Želeo bih da autori bezumnih evropskih rezolucija i njihovi birači jasno shvate da nijedna kvazi-pravna opna koju zapadne strukture mogu da oplode neće imati nikakvu pravnu snagu za Rusiju. Ona nije u skladu sa međunarodnim pravom, ne može da pokrije suštinu onoga što se dešava, a to je krađa tuđih sredstava koja su poverena državama Zapada, na osnovu njihove reputacije pouzdanih partnera“, napisao je ruski senator na Telegramu.
On je dokument, koji su prihvatili evropski parlamentarci, nazvao još jednom pravnom prazninom.
„Osim što su javno sahranili svoju reputaciju, svi razgovori Rusije sa Evropskom unijom će u budućnosti počinjati ne od nule, a od minus 300 milijardi. Brisel, koji je konfiskovao ruski novac, smatraćemo (i ne samo mi) pravim dužnikom, koji je faktički objavio bankrot - jer je to pozajmljeni novac“, podvukao je Kosačov.
On je napomenuo i da je u januaru 1918. godine sovjetska Rusija izglasala dekret o anuliranju državnih zajmova carskoj Rusiji.

„Glavni krediteri Rusije su bili Velika Britanija i Francuska, u manjoj meri Nemačka, Holandija i SAD. Te zemlje su oštro odreagovale na akcije Rusije: one su objavile da smatraju beznačajnim dekrete RSFSR o anulaciji državnog duga i konfiskaciji imovine. Današnji evropski komesari bi trebalo da shvate da idu putem boljševika koje baš ne vole“, rekao je Kosačov.

U rezoluciji, koja je danas u Evropskom parlamentu prihvaćena, poziva se na formiranje tribunala o agresiji protiv Ukrajine. Za rezoluciju je glasalo 472 poslanika, 19 je bilo protiv, a 33 su bila uzdržani.
Poslanici su Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i državama EU preporučili da „pokrenu diskusiju o pravnim mogućnostima korišćenja ruske državne imovine u vidu reparacije za to što Rusija krši norme međunarodnog prava u Ukrajini, ukidanjem suverenog imuniteta te imovine ili ograničavanjem njene primene“.

O specijalnom tribunalu

Predstavnici kijevskih vlasti i njihovi saveznici su se redovno na različitim međunarodnim skupovima zalagali za stvaranje specijalnog tribunala za Ukrajinu.
Prošle nedelje je prvi zamenik ministra inostranih poslova Ukrajine Emine Džaparova izjavila u UN, da Kijev ove godine namerava da predstavi rezoluciju Generalnoj skupštini UN. Ideju o sprovođenju tribunala je 17. januara objavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je 9. januara rekao da su apsurdne bilo kakve ideje o tribunalu. U decembru je ruski ambasador u međunarodnoj organizaciji u Beču Mihail Uljanov podvukao da tribunal može da osnuje samo Savet bezbednosti UN.
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
SVET
Evropski parlament usvojio rezoluciju o specijalnom tribunalu za Ukrajinu i korišćenju ruske imovine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala