- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropski parlament usvojio rezoluciju o specijalnom tribunalu za Ukrajinu i korišćenju ruske imovine

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u Briselu
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Evropski parlament je većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se poziva na stvaranje takozvanog „specijalnog tribunala za Ukrajinu“ i korišćenje ruske imovine „za reparacije Kijevu“, sledi iz rezultata glasanja.
Dokument su podržala 472 evroposlanika, 19 je glasalo protiv, 33 su bila uzdržana.
„Evropski parlament naglašava hitnu potrebu da EU i njene države članice traže, u bliskoj saradnji sa Ukrajinom i međunarodnom zajednicom, po mogućnosti preko UN, stvaranje specijalnog međunarodnog suda za krivično gonjenje... za agresiju na Ukrajinu“, navodi se u dokumentu.
Poslanici su takođe pozvali institucije EU da traže međunarodnu podršku za inicijativu za stvaranje specijalnog tribunala u Generalnoj skupštini UN, Savetu Evrope, OEBS-u i G7.
„Iako tačan sastav i metode rada specijalnog tribunala tek treba da se utvrde, oni će morati da ispune najviše kriterijume transparentnosti i nepristrasnosti“, ističu u Evropskom parlamentu, napominjući da to telo takođe treba da ima ovlašćenja da krivično goni predstavnike rukovodstva Belorusije.
Poslanici su napomenuli da „pripremni rad na specijalnom tribunalu treba da počne bez odlaganja“. Konkretno, Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove trebalo bi da podrže stvaranje privremenog tužilaštva.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
RUSIJA
Poljanski: Generalna skupština UN nema nadležnost za osnivanje tribunala protiv Rusije
Evropski parlament je takođe podsetio Kijev da je potrebno formalno da pristupi Međunarodnom krivičnom sudu i ratifikuje Rimski statut MKS i njegove amandmane.
„Evropski parlament poziva Evropsku uniju i države-članice, kao i njihove partnere i saveznike na razmatranje pravne mogućnosti korišćenja državne imovine Rusije u svojstvu reparacija za kršenje međunarodnog prava od strane Rusije u odnosu na Ukrajinu, uključujući potencijalno oduzimanje toj imovini suverenog imuniteta ili ograničenja takvog imuniteta u svetlu grube prirode takvih povreda“, ističe se u dokumentu.
Rezolucije Evropskog parlamenta o spoljnopolitičkim pitanjima nisu pravno obavezujuće, ali bi ostale evropske institucije trebalo da poslušaju mišljenje evroposlanika. Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio da Evropska unija pokušava da prikrije svoju umešanost u ratne zločine u Ukrajini iniciranjem stvaranja specijalnog tribunala.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov: Inicijativa za osnivanje međunarodnog suda protiv Rusije u Ukrajini ─ neligitimna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala