- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: Inicijativa za osnivanje međunarodnog suda protiv Rusije u Ukrajini ─ neligitimna

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Inicijative o tribunalu protiv Rusije zbog Ukrajine ili o reparacijama su nelegitimne, Zapad pokušava da iskoristi Ujedinjene nacije naslepo, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.
„Kada je pre mesec dana Zapad promovisao rezoluciju o reparacijama, prilikom rada sa zemljama u razvoju bili su upotrebljeni veoma interesantni argumenti. Koriste UN nasumice“ , istakao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, isto to sada pokušavaju da urade u UN sa novom idejom o stvaranju međunarodnog suda.

„Nijedna odluka ove vrste neće imati nikakvu pravnu snagu, biće pravno ništavna i ne može se ticati ni Rusije, ni bilo koje druge zemlje. To je jednostavno diksreditovanje Generalne skupštine UN, njenog ugleda i funkcije“, naglasio je šef ruske diplomatije u govoru na forumuPrimakovska čitanja.

On je istakao da, prema Rezoluciji UN, odluke o formiranju suda u cilju suđenja Rusiji ili o reparacijama ruske imovine, koja pripada ruskom narodu, može da donosi samo Savet bezbednosti.

„Generalna skupština nije ovlašćena da donosi nijednu od ovih odluka, ona nije kompetentna“, zaključio je Lavrov.

Prethodno je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da je očigledno da su pokušaji formiranja međunarodnog suda o dejstvima Rusije u Ukrajini nelegitimni. On je dodao da čak iako bude formiran, Moskva neće snositi nikakve posledice zbog toga.
Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov izjavio je da će pokušaji Zapada da formira „tribunal“ o Ukrajini biti nelegitimni i neće biti prihvaćeni.
Krajem novembra šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je Evropska komisija predložila da se formira specijalni međunarodni sud za Ukrajinu pod okriljem UN za istragu i krivično gonjenje ruske agresije.
Forum "Primakovska čitanja" je godišnji skup diplomata i visokih predstavnika iz oblasti globalne politike i ekonomije. Forum se održava od 2015. u čast Evgenija Primakova, ruskog političara i diplomate koji je bio premijer od 1998. do 1999. godine, a ovogodišnja tema je posvećena Evroazijskoj dimenziji transformacije svetskog poretka.
Sud - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
RUSIJA
Evropski specijalni sud, ako bude stvoren, biće nelegitiman – Rusija ga neće priznati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala