Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan: Srbija ne može da postane članica EU bez priznanja Kosova

© Tanjug / ZORAN ZESTICManuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan
Manuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja tzv. Kosova.
Zaracin je to rekao za portal „Nova“, na pitanje da li nemačko-francuski predlog, odnosno evropski predlog za rešavanje statusa Kosova, podrazumeva da Srbija mora da prizna kosovsku nezavisnost na kraju pregovaračkog procesa.
„Mi iz Nemačke smo uvek imali veoma jasan stav po tom pitanju – pred kraj procesa normalizacija odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje Kosova će biti deo procesa. Ne bih to povezivao previše sa evropskim predlogom, ali to je nešto što Nemačka svakako očekuje i to je jasno rečeno kad je kancelar Olaf Šolc posetio Srbiju u junu prošle godine“, kazao je Zaracin.
Zaracin je dodao i da ne može da predvidi koliko još predlog neće biti dostupan javnosti, jer nije odgovoran za ono što se dešava u tom procesu.
„Mislim da se ova debata razvija u pravcu da se obojici lidera, gospodinu Vučiću i gospodinu Kurtiju, pruži prilika da budu jasniji i iskreniji kad iznose svoje strateške ciljeve u dijalogu. Naravno, ako se dođe do sporazuma, to neće biti kraj. I dalje će biti mnogo posla, ali to bi bio ogroman korak napred i mislim da bi to predstavljalo veliku šansu za region. Ovo je ogromna prilika i vidimo da se mnogo više govori, ne samo o dijalogu, već i o samom regionu“, rekao je Zaracin.
EU, odnosno specijalni izaslanik Miroslav Lajčak je šef pregovora koji se vode između Beograda i Prištine, kazao je on i istakao da je neophodno što pre postići sporazum između dve strane, kao i da je važno da se predstavnici Srba što pre vrate u prištinske institucije.
Zaracin je rekao i da sve što je dogovoreno u Briselskom sporazumu mora da bude implementirano, kao i da je pogrešno da se ne ispune sopstvene obaveze iz sporazuma koristeći argument da ćete na takav način steći prednost i poboljšati sopstvenu poziciju.
„Tu mislim i na deo sporazuma koji podrazumeva učešće u institucijama. Verujem da je pravi pristup onaj koji podrazumeva da vi kažete: ‘Ja sam ispunio svoj deo, očekujem od tebe da ispuniš svoj deo’. Međunarodna zajednica, Nemačka, EU vrše ogroman pritisak na Prištinu da otvori razgovor o ZSO, ali mislim da nije dobar put uslovljavati povratak u institucije formiranjem ZSO“, rekao je on.
Zgrada EU - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
SRBIJA
EU očekuje da Beograd i Prištine postignu kompromis do aprila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala