Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU očekuje da Beograd i Prištine postignu kompromis do aprila

© AFP 2023Zgrada EU
Zgrada EU - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da Evropska unija očekuje da Beograd i Priština postignu kompromis u dijalogu do aprila ove godine, za kada su zakazani izbori u opštinama na severu Kosova i Metohije.
„Veoma je važno da nemamo dalju eskalaciju tenzija. Za nas i za celu evropsku zajednicu veoma je važno da vidimo da su obe strane zaista posvećene pronalaženju kompromisa pre lokalnih izbora u aprilu. Bitno je učiniti sve da se situacija normalizuje i dijalog koji vodi Evropska unija mora da se nastavi“, rekla je Fajonova za „Kohu“.
Ona je istakla da je od prištinskih političara dobila uvernje da su spremni da što pre otpočnu razgovore na osnovu francusko-nemačkog predloga. Fajonova je, međutim, dodala da se od stranaka zahteva i sprovođenje dogovora iz prethodnog dijaloga, uključujući i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.
„Dijalog mora da se nastavi i da se ispune svi dogovori, uključujući i formiranje ZSO. Ovo je veoma važno narednih nedelja, meseci. Zato sam ponovila stavove da vlasti Kosova, i naravno Srbije, moraju da učine sve da se situacija normalizuje i da ne bude dalje eskalacije“, rekla je Fajonova.
Upitana o nezvaničnim dokumentima koji govore o podeli i razmeni teritorija, koji su ranije objavljivani i u Sloveniji, Fajonova je rekla da su takve rasprave opasne i protiv evropskih vrednosti.
„Važno je da Kosovo i Srbija finalizuju sporazum, posebno Briselski iz 2013. godine, koji ima mnogo tačaka koje moraju da se ispune. Do izbora nas deli nekoliko nedelja i pokušala sam da ohrabrim, uverim kosovske vlasti da zaista vode računa o srpskim zajednicama i opštinama, kako bi se građani osećali bezbedno, kako se ne bi plašili kosovskih vlasti“, navela je Fajonova, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala