- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO se nada da će prestići Rusiju u masovnoj proizvodnji municije

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRusija, koja je ove godine isporučila oružje u vrednosti od šest milijardi dolara i istovremeno potpisala ugovore u vrednosti od sedam milijardi dolara, prekinula je upotrebu dolara i SVIFT-a prilikom realizacije ugovora o isporukama naoružanja i prešla je na nacionalne valute.
Rusija, koja je ove godine isporučila oružje u vrednosti od šest milijardi dolara i istovremeno potpisala ugovore u vrednosti od sedam milijardi dolara, prekinula je upotrebu dolara i SVIFT-a prilikom realizacije ugovora o isporukama naoružanja i prešla je na nacionalne valute. - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
NATO se nada da će uspeti da prestigne Rusiju u masovnoj proizvodnji municije, izjavio je vrhovni komandant Združenih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli.

„Rat u Ukrajini demonstrirao je ogromnu potrošnju municije, čak i veću sa ruske nego sa ukrajinske strane. Stoga sada svi traže više municije. Mislim da mi na Zapadu imamo priliku da u tome prestignemo Ruse pošto imamo mogućnosti, novac, sposobnost za povećanje obima proizvodnje, ali to će zahtevati da budemo usredsređeni“, rekao je Kavolina pres-konferenciji u Briselu nakon dvodnevnog sastanka načelnika generalštabova članica Alijanse i partnerskih zemalja, uključujući Ukrajinu.

Kako je objasnio, proces povećanja proizvodnje na Zapadu će „potrajati“, jer prvo političke vlasti „treba da donesu odluku koje će oružje kupiti, a zatim privatni investitori treba da ulože sredstva u nove proizvodne linije“. Međutim, po rečima Kavolija, nakon toga će se taj proces brzo razvijati.
Sa druge strane, šef Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio je da će „bez obzira na ishod rata u Ukrajini, Rusija imati iste ambicije, odnosno ruska pretnja se neće smanjiti“.
„Polazimo od toga da će Rusija obnoviti to što je imala, izvući zaključke i pokušati da poboljša ono što ima. To će, verovatno, imati posledice po planove NATO-a“, rekao je Bauer.
Po njegovim rečima, u NATO veruju da će „proces obnavljanja i poboljšanja ruskog naoružanja i vojske zahtevati tri do pet, a možda i od tri do 10 godina”.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska odbrambena industrija godišnje proizvede onoliko raketa za PVO koliko i svi ostali proizvođači u svetu što, kako je istakao, uliva poverenje u pobedu Rusije u Ukrajini.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin objasnio zašto je pobeda Rusije ─ neizbežna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala