- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Brisel nastavlja da izmišlja sopstvena pravila - neće uspeti da formira tribunal za Rusiju

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Svaki pokušaj Evropskog parlamenta i drugih institucija EU da, zaobilazeći Savet bezbednosti UN, formiraju neku vrstu tribunala protiv Rusije, osuđeni su na propast, navodi se u komentaru stalne misije Rusije pri EU, povodom usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta „o osnivanju tribunala o agresiji protiv Ukrajine“.
„Želeli bismo da podsetimo evropske poslanike da ni EU ni njene države-članice nemaju nadležnost da osnivaju međunarodni sud za krivično gonjenje lidera trećih zemalja koji uživaju imunitet po međunarodnom pravu. Takva nadležnost pripada isključivo Savetu bezbednosti UN, koji ima glavnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. Pokušaji EU da osnuju međunarodni tribunal, zaobilazeći Savet bezbednosti UN, osuđeni su na neuspeh. I Brisel to veoma dobro shvata, ali je pažljivo prećutao", navodi se u komentaru stalne misije.
„Brisel nastavlja da izmišlja sopstvena pravila, ne uzimajući u obzir opštepriznate norme međunarodnog prava“, kaže se u tekstu.
"Jasno je da su inicijativa Evropskog parlamenta i ranije ideje Evropske komisije apsolutno nelegitimne. Međutim, ni to ne može postati prepreka za EU ​​u njihovim pokušajima da pojačaju pritisak na našu zemlju", naglašava se u dokumentu.
Ruska misija je dodala da je „prema apsurdnom planu evropskih parlamentaraca, takozvani specijalni tribunal trebalo da dopuni napore Međunarodnog krivičnog suda da istraži zločine na teritoriji Ukrajine“.
"Međutim, ni ova ideja nema pravnog osnova. Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda, čijem statutu nikada nije pristupila“, napominje stalna misija.
U rezoluciji, koja je danas u Evropskom parlamentu prihvaćena, poziva se na formiranje tribunala o agresiji protiv Ukrajine. Za rezoluciju je glasalo 472 poslanika, 19 je bilo protiv, a 33 su bila uzdržani.
Poslanici su Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i državama EU preporučili da „pokrenu diskusiju o pravnim mogućnostima korišćenja ruske državne imovine u vidu reparacije za to što Rusija krši norme međunarodnog prava u Ukrajini, ukidanjem suverenog imuniteta te imovine ili ograničavanjem njene primene“.
Ruski senator o produženju START-3: Odlično ako ne bude novih uslova - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
RUSIJA
Ruski senator o autorima bezumnih evropskih rezolucija: Trude se da sakriju krađu tuđih sredstava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala