- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Propali pokušaji da se uguše Rusija i Belorusija

© Press-služba prezidenta BelarusiPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Minsku
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Pokušaji da se Belorusija i Rusija uguše su propali, zemlje će sigurno opstati, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Pokušaji da nas uguše – i Rusiju i Belorusiju – zapravo su propali. Mi ćemo svakako istrajati… Odredili smo pravce kojima treba da se krećemo, kako bismo sačuvali naš suverenitet u svim svojim odnosima – i Rusije i Belorusije“, rekao je beloruski lider na početku sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.
Lukašenko je istakao da je dobro informisan o godišnjim rezultatima u pogledu ekonomskog razvoja Rusije, ističući da Belorusija ima približno iste rezultate. On je izrazio zadovoljstvo zbog rezultata trgovinsko-ekonomske saradnje dve zemlje u prošloj godini, uprkos spoljnim sankcijama.
Predsednik Belorusije je napomenuo da postoje neka aktuelna pitanja o kojima treba da razgovara sa Lavrovom i da se „konsultuje o nekim stvarima“.

O specijalnoj operaciji u Ukrajini i Donbasu

Lukašenko je dodao da Minsk čini sve za Rusiju u kontekstu problema vezanih za sprovođenje specijalne operacije u Ukrajini.
„Problemi u vezi sa delovanjem Ruske Federacije u Ukrajini: sve što sam obećao, sve što je potrebno Rusiji u ovom teškom periodu… mi radimo. Mislim da će vam o tome detaljnije reći (beloruski ministar spoljnih poslova) Sergej Fjodorovič (Alejnik)“, rekao je Lukašenko.
Beloruski predsednik je istakao da Rusija nikada nije bila protiv mira.
„Slušao sam vašu konferenciju za novinare. Čuo sam sve vaše jučerašnje izjave. Apsolutno sve ih podržavam. I u svim kontaktima koje imamo sa Zapadom govorimo da Rusija nikada nije bila protiv mira... Hajde da se dogovaramo. Spremni smo da učestvujemo u tome. Ne treba da sumnjate u to. Ako je nešto potrebno sa naše strane i mi to možemo da učinimo, dobro znate šta možemo da uradimo, recite direktno, radićemo zajedno, ruku pod ruku“.
On je objasnio da je Moskva upoznata sa planovima „zapadnih suseda, ne samo Ukrajine“.

„Pokušavaju i Ukrajinu da iskoriste protiv Belorusije. Ali ono što me čudi i prijatno iznenađuje je da se Ukrajina još drži, ne pravi provokacije protiv Belorusije, iako je na to naši zapadni susedi aktivno podstiču“, zaključio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na beloruskoo-ruskim vojnim vežbama Saveznička odlučnost 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
RUSIJA
Združena vojna grupacija Rusije i Belorusije spremna; Lukašenko posetio zajednički poligon /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala