- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad pretvorio Ukrajinu u platformu za podrivanje Savezne države Rusije i Belorusije

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Kolektivni Zapad je pretvorio Ukrajinu u platformu za podrivanje Savezne države Rusije i Belorusije, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Imamo jedinstven stav o tome da je kolektivni Zapad praktično pretvorio Ukrajinu u platformu za dalje vojno-političko osvajanje postsovjetskog prostora, platformu za podrivanje Savezne države“, rekao je Lavrov na pres konferenciji posle susreta sa beloruskim ministrom spoljnih poslova.
Prema rečima Lavrova, Zapad podstiče Kijev na stvaranje direktnih pretnji interesima dve zemlje.
On je rekao i da se Rusija nada da će na Zapadu shvatiti besperspektivnost svoje politike, ali da za sada ne vidi nagoveštaje zdravorazumskog razmišljanja "sa te strane barikade".
"Posebnu pažnju smo posvetili pokušajima Zapada da se meša u unutrašnje stvari naših zemalja, između ostalog uvođenjem nezakonitih jednostranih ograničavajućih mera čiji je cilj kako otvoreno, ne ustručavajući se, kažu u Vašingtonu i EU - podrivanje naših privreda i unutarpolitičke stabilnosti Rusije i Belorusije", rekao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, taj "blickrig Zapada nije uspeo ni protiv Rusije ni protiv Belorusije".
Šer ruske diplomatije je naveo da je na sastanku bilo reči o saradnji u oblasti kontrole naoružanja i odnosima sa EU, NATO i Savetom Evrope.
Dve zemlje su potpisale Memorandum o jačanju biološke bezbednosti s ciljem prevazilaženja pretnji od trećih država.
Lavrov boravi u poseti Minsku gde se sastao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom a zatim ga je primio beloruski kolega Sergej Alejnik.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
RUSIJA
Lukašenko: Propali pokušaji da se uguše Rusija i Belorusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala