- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: Rusija proverava informacije da su službenici OEBS-a pomagali Kijevu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Rusija proverava informacije koje su se pojavile u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini da su neki službenici Specijalne posmatračke misije OEBS-a pomagali Kijevu u pripremi vojnih akcija protiv civila, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Prema njegovim rečima, OEBS se brzo i javno degradira, sve više se udaljavajući od svojih principa.
Ministar je precizirao da je reč o onim uzvišenim principima koji su osnova Završnog akta iz Helsinkija, kao i deo dokumenata sa narednih samita OEBS-a.

„Posebno bih izdvojio dokumenta posvećena vojno-političkoj bezbednosti zasnovana na principima ravnopravne nedeljive bezbednosti“, podvukao je Lavrov na konferenciji za novinare na kraju razgovora sa beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom u Minsku.

On je podsetio da su 1999. godine u Istanbulu i 2020. godine u Astani na samitima OEBS-a, lideri država članica potpisali da nijedna zemlja neće jačati svoju bezbednost na račun ugrožavanja bezbednosti drugih, i da nijedna država i nijedna organizacija na prostoru OEBS-a neće pretendovati na dominaciju u oblasti vojno-političke bezbednosti u tom regionu.
„Naše zapadne kolege su prekršile sve ove obaveze“, zaključio je Lavrov.
Ministar inostranih poslova Belorusije Sergej Alejnik istakao je da su Minsk i Moskva jedinstveni u mišljenju da se OEBS nalazi u sistemskoj krizi.
Prethodno je Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike saopštilo da je pokrenut krivični postupak protiv državljanina Velike Britanije, službenika Specijalne posmatračke misije OEBS-a zbog „špijunaže“.
U saopštenju portparola resora navodi se da je saradnik OEBS-a u okviru programa partnerstva sa NATO prenosio informacije ukrajinskoj strani, koje je ona zatim koristila za granatiranje teritorija LNR.
Pripadnici misije OEBS-a na teritoriji LNR - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
RUSIJA
Ruska garda: Misija OEBS-a sarađivala sa specijalnim službama Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala