- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jevrejski kongres traži od Lavrova izvinjenje zbog reči o Hitleru; MIP: Ne zanima nas njihovo mišljenje

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Evropski jevrejski kongres smatra da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov treba da se izvini što je uporedio politiku SAD prema Rusiji sa pokušajima Adolfa Hitlera da reši jevrejsko pitanje, navodi se u saopštenju na sajtu kongresa.

„Šokirani smo i potreseni ovim sramnim poređenjem, koje je ministar Lavrov dao, dejstava koalicije demokratskih zemalja i progona i ubistva šest miliona Jevreja od strane Hitlera tokom Holokausta“, izjavio je predsednik kongresa Ariel Muzikant. Prema njegovim rečima, to iskrivljuje predstavu o tragediji, u vezi sa čime Kongres poziva ruskog ministra da se izjasni.

Reakcija ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Na ovo saopštenje reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, koje je saopštilo da je ne zanima mišljenje Evropskog jevrejskog kongresa, „organizacije koja je dugo godina ignorisala katastrofalni nivo antisemitizma u Ukrajini“.
„Evropski jevrejski kongres nije primetio... kukaste krstove i veličanje nacističkih kolaboracionista od strane kijevskog režima. Struktura se diskreditovala u ovom pravcu“, zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Sa svoje strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, nije želeo da odgovori na pitanje kako se Kremlj odnosi prema zahtevu Jevrejskog kongresa.
„Ovde se odvija razmena preko Ministarstva spoljnih poslova. Ostavimo to u tim okvirima“, rekao je Peskov.
Lavrov je na konferenciji za novinare 18. januara uporedio rad Sjedinjenih Američkih Država na stvaranju koalicije za suprotstavljanje Rusiji sa dejstvima Napoleona i Adolfa Hitlera.
„Kao što je Napoleon mobilisao Evropu protiv Rusije, kao Hitler, Sjedinjene Američke Države takođe su formirale koaliciju od članica EU i NATO-a“, rekao je diplomata.
Izraelska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
Izrael traži izvinjenje od Rusije zbog izjave Lavrova o Jevrejima i Hitleru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala