- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izrael traži izvinjenje od Rusije zbog izjave Lavrova o Jevrejima i Hitleru

© Foto : PixabayIzraelska zastava
Izraelska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid zatražio je izvinjenje ruske strane zbog izjave ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o Jevrejima i Hitleru.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Naime, povod je izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je u intervjuu za italijansku TV kompaniju „Medijaset“ rekao da u Ukrajini postoji nacifikacija, te da zarobljeni pripadnici bataljona „Azov“ (protiv čijih boraca je u Rusiji pokrenut krivični postupak), „Ajdar“ i drugih jedinica nose nacističke simbole i tetovaže – kukasti krst. Lavrov je dodao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski „iznosi argument - kako je moguće da kod njih postoji nacifikacija, kad je on Jevrejin“. Lavrov je konstatovao da „možda greši, ali je i Adolf Hitler imao jevrejske krvi“, te da „to apsolutno ništa ne znači, jer mudri jevrejski narod kaže da su najvatreniji antisemiti, po pravilu, Jevreji“.

„Izjava ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova je skandalozna. Hitler nije bio Jevrejin i Jevreji se nisu međusobno ubijali tokom Holokausta. Ulažemo sve napore kako bismo održali dobre odnose sa Rusijom, ali sve ima granicu i ovog puta je ona pređena. Ruska Vlada treba da se izvini i nama i celom jevrejskom narodu“, rekao je Lapid.

Premijer Izraela Naftali Benet je naveo da je nedopustivo korišćenje tragedije Holokausta u političke svrhe.

„Sa posebnom ozbiljnošću tumačim izjavu ministra spoljnih poslova Rusije. Njegove reči nisu tačne, a njihova poruka je pogrešna. Cilj takve laži je da se sami Jevreji optuže za najstrašnije zločine u istoriji koji su izvršeni nad njima i samim tim da se oslobode odgovornosti neprijatelji Izraela“, rekao je premijer.

Benet je ponovio da u savremenoj istoriji nije bilo tragedije ravne Holokaustu.
Sa saopštenjem se oglasio i Memorijalni centar za žrtve Holokausta „Jad Vašem“ koji je osudio izjavu Lavrova, ističući da su „neutemeljene tvrdnje o jevrejskom poreklu Hitlera“.
Ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov pozvan je ranije na razgovor u izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi objasnio reči Lavrova.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
Ruski ambasador pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala