- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

FEST: „Beogradski pobednik“ Lordanu Zafranoviću i Den Tani

Pratite nas
Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na 51. FEST-u, biće uručena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću - Den Tani.
Lordan Zafranović, jedan od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora, nedavno je obeležio 60 godina karijere.
Autor je kultnih igranih i dokumentarnih ostvarenja među kojima se izdvajaju „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Večernja zvona“, „Testament”, a trenutno snima novi film „Zlatni rez 42 – d‌jeca Kozare“.
Dobitnik je više nagrada za stvaralaštvo.
Filmski producent Dobrivoje Tanasijević - Den Tana poznat je po ostvarenjima „Kičma“ Vlatka Gilića i „Poseban tretman“ Gorana Paskaljevića, koji je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu gde je Milena Dravić nagrađena za najbolju žensku ulogu.
Tu je i film „Suton“ Gorana Paskaljevića, u kome igra jedini srpski oskarovac Karl Malden, a Den Tana je doprineo i stvaranju Legata posvećenom Karlu Maldenu u Jugoslovenskoj kinoteci.
Nagrada „Beogradski pobednik“ ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora FEST-a.
Prvu nagradu „Beogradski pobednik“ dobili su glumica Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015. godine, a nakon toga ovo prestižno priznanje pripalo je Velimiru Bati Živojinoviću, Viktoriji Abril, Ričardu Drajfusu, Mikiju Manojloviću, Džonu Mektirnanu, Nedi Arnerić, Ištvanu Sabou, Emiru Kusturici, Karenu Šahnazarovu, Radetu Šerbedžiji, Puriši Đorđeviću, Miri Banjac, Dušanu Makavejevu i drugima.
FEST će ove godine biti održan od 24. februara do 5. marta.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
KULTURA
Od mrvica pravimo spoj Istoka i Zapada: Kusturica objasnio suštinu Kustendorfa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala