- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nema povratka na staro! Dve jake poruke Lavrova i jedna reč koju svet treba da čuje

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Pokretanjem hibridnog rata protiv Rusije Zapad uporno podiže uloge, a ulozi su - očuvanje zapadne hegemonije i pritisak na ceo svet. Sjedinjene Države i Zapad u celini koriste situaciju u Ukrajini kao priliku da spasu svoje interese, vrednosti i sopstveni svetski poredak, unipolarni svet, kaže ruski politikolog Dmitrij Perlin.
Zapad obmanjuje kada govori o zaštiti interesa Ukrajine, naglasio je on, komentarišući izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da su događaji u Ukrajini rezultat višegodišnjih priprema SAD i njihovih satelita za početak globalnog hibridnog rata protiv Rusije.
„Ni SAD, ni Velika Britanija, ni evropske zemlje ne zanimaju ukrajinski interesi. Niko ne smatra Ukrajinu teritorijom koju treba spasiti i sačuvati, u suprotnom bismo videli kako se u Ukrajini razvija industrija i proizvodnja, otvaraju radna mesta, raste životni standard, ulaže se u kulturu, u različite visokotehnološke sfere. Svega toga nema. Čak se i isporuke oružja vrše za kredite... Ceo Zapad koristi Ukrajinu, jer je to način da se obogati. Ukrajina je oruđe kojim Zapad teži da ostvari svoje ciljeve. Nema govora o bilo kakvom interesu Ukrajine“, kaže Perlin.
Na godišnjoj konferenciji za medije o glavnim spoljnopolitičkim događajima 2022. godine, Lavrov je naglasio da Zapad preko Ukrajine vodi proksi rat čiji je cilj konačno rešenje ruskog pitanja. Lavrov je dodao da su demonizacija, ucene, sankcije, pretnje silom, kurs Zapada u pravcu uništenja tradicionalnih veza istorijskih partnera sredstva koje Amerika koristi protiv konkurenata.
On je upozorio da se sankcije, koje su u suprotnosti sa zapadnim postulatima, primenjuju protiv Rusije, ali uskoro mogu biti primenjene protiv bilo koje države koje odbije da ispuni američke naredbe.
„U suštini, on je na ovoj konferenciji za novinare ponovio dve svoje važne teze, o kojima je i ranije govorio. Prvo, neće biti povratka na stare odnose sa Evropom, jer je Evropa učinila sve da uništi te odnose. I drugo, ciljevi specijalne vojne operacije biće ostvareni ili pregovorima ili vojnim putem. Za mene su to dve glavne poruke za koje se nadam da će ih čuti“, ocenio je ruski ekspert Jurij Svetov.
Politikolog Andrej Kortunov kaže da je Lavrov ukazao i na činjenicu da aktuelni sukob u Evropi nije isključivo rusko-ukrajinski, nego da je to, pre svega, konflikt Rusije i Zapada.
„I zato su za rešavanje ovog sukoba neophodni pregovori između Rusije i Zapada. Generalno, ovo možda nije sasvim nova ideja, ali je suštinski bila sasvim jasna i nedvosmislena“, dodao je Kortunov.
© Sputnik / Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaRuski šef diplomatije Sergej Lavrov je poručio da će se "rat jednom završiti", a da će Rusija odbraniti istinu
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je poručio da će se "rat jednom završiti", a da će Rusija odbraniti istinu

Pobeda – reč koja uliva nadu

Reč pobedajedna je od najvažnijih na Lavrovljevoj konferenciji za novinare, posle iznetih rezultata ruske diplomatije, smatra Dmitrij Solonjikov, direktor Instituta za sovremeni državni razvoj.
Na molbu novinara da izabere tri reči koje smatra najtragičnijim i najvažnijim u 2022. godini, a koje treba da čuje ceo svet, šef ruske diplomatije je rekao da su glavne reči bile „rat“ i „pobeda“, ističući da je reč „pobeda“ uliva nadu.
Svet treba da čuje reč „pobeda“, rekao je Lavrov. Oni koji žele da čuju reč „pregovori“, nažalost sami te pregovore ne žele i na svaki mogući način manipulišu tim terminom kako bi odugovlačili ovaj rat protiv Rusije što je moguće više, naglasio je Lavrov.
„Ovo je jedna od najvažnijih izjava. Lavrov je rekao da je reč koja daje nadu u budućnost reč ‘pobeda’, a ne reč ’pregovori’. To je tačno. Mi kažemo da Rusija može da izađe iz aktuelne ukrajinske krize samo pobedom na bojnom polju, ostvarivši zadatke koje je postavio predsednik... To je najvažniji deo današnje konferencije za novinare. Jasno je naznačeno - biće pobeda, a ne pokušaj da se nešto potajno dogovorimo i izađemo, izvučemo iz sukoba“, ocenjuje Solonjikov.
Ivan Lizan, šef analitičkog biroa SONAR-2050, smatra da bi pregovori sa Vašingtonom mogli da se vode, ali da Amerika za to nije spremna zbog velikih protivrečnosti između dve političke partije u toj zemlji. U tom kontekstu, veliko je pitanje i realizacije dogovora, pošto se može dogoditi isto što i sa iranskim nuklearnim programom, kada je Obama štitio taj program, dok je Tramp „pocepao“ taj sporazum.
„Vašington će biti spreman na pregovore samo ako shvati da je izgubio na teritoriji Ukrajine, ali za sada polaze od činjenice da Ukrajina još uvek ima baruta u barutani i može da nastavi ofanzivu...“, rekao je Ivan Lizan.
Lizan takođe ističe i da je uzaludno pregovarati sa Kijevom, koji sve radi po direktivama Vašingtona. Ekspert podseća i da je Vladimir Zelenski nedavno izdao dekret kojim su pregovori Ukrajine sa Putinom „nemogući“.
„Oni zaista imaju zakonsku zabranu da pregovaraju sa Rusijom. To je veoma važno da postoji zajednički ideološki okvir čitavog sukoba je da je za Ukrajinu to totalni rat, rat do uništenja, a u ovom ratu sa Rusijom svi instrumenti su dobri... Shodno tome, još nema prostora za pregovore i tu se apsolutno slažem sa šefom naše diplomatije“, zaključio je analitičar.

Moskva će odbraniti istinu

Lavrov je pomenuo i vojne intervencije Zapada u bivšoj Jugoslaviji, Libiji, Iraku i Siriji.Podsetio je da su od kraja Hladnog rata SAD izvršile invaziju oko 300 puta na strane teritorije.
Dotakao se i zapadnih sankcija protiv Sirije koje, kako smatra, imaju za cilj pogoršanje uslova života običnih Sirijaca.
Stanislav Tarasov, stručnjak za probleme Bliskog istoka, ocenjuje da je jedan od glavnih razloga nesređene situacije u Siriji stav SAD, koje sabotiraju sva rešenja koja se donose u Astani.
Prema njegovom mišljenju, mogu se povući određene paralele između situacije u Siriji i sukoba u Ukrajini.
„Paralele se nameću same od sebe - tamo gde su Amerikanci tamo je haos, tamo su sukobi, borbe, krvoprolića. Važno je napomenuti da ni u slučaju Sirije, ni u slučaju Ukrajine Amerikanci nikada nisu davali konstruktivne predloge za rešavanje situacije. Njihov cilj je da ojačaju svoje pozicije i uticaj, po mogućnosti tuđim rukama. U Ukrajini koriste formulu ‘rat do poslednjeg Ukrajinca’, dok u Siriji imaju svoje ekspedicione snage, ali se uglavnom oslanjaju na kurdske oružane formacije“, rekao je Tarasov.
Lavrov je ocenio da će proces formiranja multipolarnog svetskog poretka biti dugotrajan i poručio je da će se borbena dejstva zbog planirane agresije Zapada na Rusiju jednog dana završiti, ali da će Moskva odbraniti istinu.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
RUSIJA
Lavrov: Srbija se protivila potčinjavanju Balkana Zapadu – rezultat je bilo bombardovanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala