- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ratko Nikolić za Sputnjik: Tonija treba da uramimo, a Dejan je najbolji na svetu!

© AFP 2023 / KOCA SULEJMANOVICRatko Nikolić
Ratko Nikolić - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Rukometaši Srbije uspeli su da se plasiraju u drugu rundu Svetskog prvenstva i da tamo prenesu dva boda, a komentar dosadašnjeg dela šampionata za Sputnjik je izneo čuveni reprezentativac naše zemlje i legenda srpskog rukometa Ratko Nikolić.
Nikolić je u dresu Orlova godinama dominirao na poziciji pivota i donosio radost navijačima naše reprezentacije, a sada kao navijač prati izabranike Tonija Đirone na šampionatu koji se održava u Poljskoj i Švedskoj.
Srbija je u prvoj grupi nadigrala Alžir i Katar, dok je poražena od Nemačke. Sada slede dueli protiv Norveške, Holandije i Argentine.
Danas radi na svojoj akademiji rukometa i kamp, a pomno prati dešavanja na Svetskom prvenstvu.
„Iskreno rečeno zadovoljan sam. Definitivno je mali kiks bio protiv Nemaca, moglo je da se okrene i na drugačiji način. Nije smak sveta. Videli smo da možemo sa svakim da igramo. Nemačku potcenjuju, ali to je jedna od najjačih ekipa na svetu, koga god da pošalju, ljudi toga nisu svesni. Mi kažemo za sebe da imamo ovo ili ono, ali smo od njih baš, baš daleko. Da je bio možda Deki Milosavljev, možda bi bilo drugačije, iako su Cupara i Bomaštar odradili dobar posao. Lepo to izgleda. Još su momci u grču, ali sada u drugoj fazi je sve otvoreno, svako svakog može da dobije. Očekujem da će naši momci pružiti ono što znaju“, kaže Nikolić za Sputnjik.
Selektora Orlova Tonija Đeronu Ratko ne samo da poznaje, već je i u svakodnevnom kontaktu sa selektorom Srbije.
„Non stop smo u kontaktu. Toni je... ma mi treba da uramimo tog čoveka! Nismo svesni šta imamo i šta smo dobili. Šta je čovek uradio za nepune dve godine... To je druga reprezentacija od onoga šta je zatekao. Sazreli smo kao igrači i kao tim. U svakom momentu znamo šta radimo. Toni stvarno radi vrhunski posao. Na neki način ono što se dešavalo na Evropskom nije za poređenje, džaba smo putovali i bacali pare za ono testiranje i sve. Sada sve sasvim drugačije izgleda. Dobro ide. Nikome neće biti lako protiv nas, čak ni Norveškoj. Možemo da dobijemo sve tri reprezentacije i da se plasiramo u četvrtfinale“, optimistčno ističe Nikolić.
© AFP 2023 / JENS ASTRUPRatko Nikolić
Ratko Nikolić - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Ratko Nikolić
Ranije je Srbija igrala tako da krila nisu dobijala previše lopti, ali sada je to potpuno drugačije, pa Ilići, Radivojević i Vorkapić imaju pune ruke posla. Vidi se zaokret u filozofiji rukometa.
„Sve koristimo, definitivno. Kada pogledamo strukturu igre, svi igraju. Nema ko ne dobija loptu. I linija i krila i bekovi. Kod nas je ranije bilo da ako krila dobiju dve, tri lopte za utakmicu to je bingo. Sada kada vidimo roster, nema prva postava, svi igraju. Đerona konstantno menja. Oduševljen sam. Ko god da uđe samo se nastavlja. Nemamo prvu postavu, pa kao ako ovaj zakaže nemamo koga. Imamo koga. Vratio se i Milosavljev, sa njim će sve izgledati još bolje. Fantastičan je golman i veliko je pojačanje, iako su i Cupara i Bomaštar odlični“, konstatuje Nikolić.

Imamo najboljeg golmana na svetu, Dodić će biti „top“

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIRukometaši Srbije
Rukometaši Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Rukometaši Srbije
Dejan Milosavljev je svetska klasa od golmana i prava je šteta što nije stajao na crti protiv Nemačke.
Ali, već protiv Katara je pokazao kakva je klasa. Katarci skoro da nisu mogli gol da mu daju.

„On je izašao iz povrede, željan je lopte. Šta pričati o njemu. Jedan od najboljih golmana na svetu, ako ne i najbolji. Možemo da pričamo šta god hoćemo i Landin i sve, ali meni je Milosavljev najbolji golman na svetu“, kaže Nikolić.

Dejan Milosavljev - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
SPORT
Nekada Darko, a sada Dejan – Srbija ne mora da brine, „ministar odbrane“ je na zadatku
I nije usamljen, deluje da naša reprezentacija poseduje kvalitet da se polako diže. Propustili su naši rukometaši nekoliko velikih takmičenja, ali sada su ponovo na mapi.
„Vorkapić, Dodić, Orbović... Dodić će biti top, kako samo zrelo igra sa svojim godinama, biće top! Orbović me je prijatno iznenadio, postao je nosilac. Šta da pričamo o Kukiću, Đorđiću, Marseniću, Pešmalbeku. Dobro, ja sam slab na pivote, a-ha-ha, ali mogu oni još i bolje. Stvarno su odličan tandem. Mali Dodić je prijatno iznenađenje i Orbović mi je baš onako... I Vorkapić. Dodić je baš sazreo posle samo godinu dana. Tačno se vidi da je promenio čip, uozbiljio se. Igra u Zagrebu, ima sreće što je sa Golužom, daje mu da igra. Ma deluje kao da ima 30 godina. Samo da ga posluži zdravlje i da ne razmišljamo o toj poziciji. Mali Kos ima povredu leđa, da je zdrav bio bi na spisku“.

Da ne upadnemo u mašinu - trči, šutiraj, pucaj

© Foto : Rukometni savez SrbijeRukometaši Srbije
Rukometaši Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Rukometaši Srbije
Sledi druga runda i nova grupa.
Nemačka i Norveška su u drugu fazu prenele četiri boda, Srbija i Holandija po dva, dok su Katar i Argentina bez bodova. To sve znači da utakmica Srbije i Nemačke može lako da bude i odlučujuća u narednoj rundi, pod uslovom da Orlovi dobiju i preostale dve utakmice.
Dve prvoplasirane ekipe iz novoformirane grupe izboriće plasman u četvrtfinale.
„Za Holandiju kažu da je iznenađenje, ali ne, to je ozbiljna reprezentacija. Jedva su ih Norvežani dobili. Norvežani su na visokom nivou, konstantno su u završnicama. Imaju sistem koji im se isplatio. Argentinci su nezgodni, ne treba ih potceniti, uopšte nisu naivni. Sigurno će nekog iznenaditi, ne bih voleo nas, ali biće nezgodni u drugoj fazi. Prva utakmica protiv Norveške je odlučujuća. Ako to dobijemo imamo šanse. Argentina je imala Manola Kadenasa koji ih je napustio pred ovo prvenstvo. Biće teže nego u prvoj rundi“.
Već protiv Norveške igraćemo protiv jednog od najboljih igrača na svetu Sandera Sagosena.
„Sagosen je vođa celog tima. Ali kada se pogleda svi igrači igraju u Bundesligi u najjačoj ligi, odlični golmani, brza krila. Samo da ne uđemo u njihovu igru brzu. Treba da im nametnemo naš ritam. Doduše ni mi ne igramo onako sporo kao pre, i mi igramo brzo, ali da ne uđemo u njihovu mašinu trči, šutiraj, pucaj. Dokle mi budemo vodili kako znamo možemo da ih dobijemo. Mislim da možemo“, kaže Nikolić.
Holandija je za mnoge nepoznanica, ali ne i za sagovornika Sputnjika.
„Dobro su igrali na Evropskom, imaju odličnu reprezentaciju. Srednji bek igra u Parizu, desni bek u Magdemburgu, nisu to uopšte loši igrači. Imaju Štafana Olsona na klupi. Napravili su skandinavsku školu, lepo to sve izgleda. Igrali su egal sa Norvežanima, čak su i vodili četiri razlike na poluvremenu. Jaki su baš fizički, dosta trče, neće biti lako“, konstatuje Nikolić.
Za kraj, želja da Orlovi zaigraju još snažnije u defanzivi.
„Malo je sigurnost veća sa Milosavljevim, tražimo se, ali kada bude to leglo biće mnogo bolje. Već protiv Norvežana, kreće ono pravo“, u optimističnom duhu konstatuje legenda srpskog rukometa.

Raspored srpskih rukometaša u narednoj rundi

Četvrtak
Nemačka - Argentina
Norveška – Srbija (20.30)
Katar – Holandija
Subota
Srbija – Argentina (15.30)
Holandija – Nemačka
Katar – Norveška
Ponedeljak
Nemačka – Norveška
Srbija – Holandija (18.00)
Katar - Argentina
Rukometaši Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
SPORT
Važna pobeda Orlova, Milosavljev „spustio roletnu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala