- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Letonski sud odlučio: Marat Kasem ostaje u pritvoru, žalba je odbijena

© Foto : Instagram page of Marat QasemUrednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Letonski sud je odlučio da urednik Sputnjika Litvanija Marat Kasem koji je uhapšen u Letoniji ostane u zatvoru u toj zemlji, a uložena žalba je odbijena.
Nakon ovakve sudske odluke, odbrana uhapšenog urednika Sputnjik Litvanija najavila je da će podneti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.
Prethodno je stalno predstavništvo Rusije pri ženevskom odeljenju Ujedinjenih nacija zatražilo od vrhovnog komesara UN i specijalnog izvestioca UN da pažljivo i dosledno prate situaciju u vezi sa hapšenjem glavnog rednika Sputnjika Litvanija Marata Kasema.

Hapšenje Marata Kasema

Kasem je državljanin Letonije, nekoliko godina živi i radi u Moskvi, u medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, u čijem je sastavu i Sputnjik Litvanija. Tridesetog decembra novinar je doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza. Kako je preneo Sputnjik Litvanija, on je uhapšen zbog sumnje da je prekršio sankcije i da se bavio špijunažom, a 5. januara sud u Rigi mu je odredio pritvor. Novinar je prevezen u Centralni zatvor u Rigi.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da Kasemovo hapšenje predstavlja osvetu diktatorskih režima zbog njegove principijelnosti i da predstavlja teror protiv drugačijeg mišljenja.
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
RUSIJA
„Dalje ruke od ruskih novinara“: Održan protest protiv hapšenja glavnog urednika Sputnjik Litvanija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala