- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Dalje ruke od ruskih novinara“: Održan protest protiv hapšenja glavnog urednika Sputnjik Litvanija

© SputnikUrednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Pratite nas
Ombudsman za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova nazvala je hapšenje glavnog urednika Sputnjika Litvanija Marata Kasema u Letoniji napadom na slobodu govora i obratila se Vrhovnom komesaru za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama. U znak podrške uhapšenom novinaru ispred ambasade Letonije u Moskvi održan je protest.
„Smatram da je primena krivične represije prema novinaru Maratu Kasemu napad na slobodu govora i kršenje međunarodnih obaveza Letonije u oblasti zaštite prava novinara“, saopštila je Moskaljkova na svom Telegram kanalu.
Ona je apelovala na Vrhovnog komesara za ljudska prava UN da preduzme mere za zaštitu prava novinara Marata Kasema.

Optužbe protiv Kasema – izmišljene

Odbor za ljudska prava pri ruskom predsedniku okarakterisao je optužbe protiv glavnog urednika Sputnjika Litvanija kao izmišljene.
„Optužbe koje se iznose protiv Marata Kasema formulisane su prema izmišljenim osnovama, apsurdne su po svom sadržaju i pokazuju da su letonske vlasti najgrublje zanemarile koncept slobode govora i osnovnih ljudska prava“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.
Članovi stalne komisije Odbora za međunarodnu saradnju u oblasti ljudskih prava izrazili su protest povodom situacije sa pravima novinara u Letoniji.
Oni su podsetili da su pre nekoliko godina vlasti republike već vršile pritisak na novinare koji su sarađivali sa medijskom grupom „Rosija sevodnja“ i Sputnjikom. Trenutna situacija svedoči, ističe se u saopštenju, da se progon ruskih novinara u Letoniji nastavlja.
Komisija se obratila vršiocu dužnosti Vrhovnog komesara UN za ljudska prava Nadi al-Našif, predstavniku OEBS-a za slobodu medija Terezi Ribeiri, komesaru Saveta Evrope za ljudska prava Dunji Mijatović i pozvala ih da intervenišu u dešavanjima i obezbede oslobađanje novinara.

Protest ispred ambasade Letonije

U znak podrške uhapšenom novinaru Maratu Kasemu održan je protest ispred ambasade Letonije u Moskvi.
Pored diplomatskog predstavništva okupilo se nekoliko desetina ljudi, među kojima i generalni direktor medijske grupe „Rosija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov. On je držao transparent sa porukom „Dalje ruke od ruskih novinara“.
„Okupili smo se kako bismo apelovali na oslobađanje našeg prijatelja i poručili svima: ’Sloboda za Marata Kasema’“, poručio je Kiseljov.
Generalni direktor je ocenio da je Kasemovo hapšenje nezakonito i dodao da će medijska grupa „Rosija sevodnja“ apelovati na međunarodnu javnost da odreaguje.
„Pored toga, Maratu smo omogućili pravnu pomoć. Ima advokata koji ga tamo zastupa. Očekujemo da će sutra ili narednih dana, u ponedeljak, biti podignuta optužnica“, rekao je Kiseljov.
On je istakao da se hapšenje odvija u uslovima „evropskog bezakonja, kada čovek može biti uhapšen zato što se bavi profesionalnim novinarstvom, zbog mišljenja, stava, informacija koje iznosi“.
Prema njegovim rečima, novinaru je oduzet telefon i trenutno je sa njim onemogućena komunikacija.
U vezi sa Kasemovim hapšenjem oglasio se predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov.
On je istakao je da je Kasemovo hapšenje neprihvatljivo i nedopustivo kršenje svih principa slobode govora, slobode informacija, koji su deklarisani u koordinacionim dokumentima baltičkih republika.

Hapšenje Marata Kasema

Ranije je saopšteno da je Obaveštajna služba Letonije uhapsila glavnog urednika Sputnjika Litvanija Marata Kasema zbog sumnje da je prekršio sankcije i da se bavio špijunažom.
Prema podacima Sputnjika koji pokriva Zajednicu nezavisnih država, u slučaju Kasema se radi o kršenju ekonomskih sankcija Evropske unije protiv Rusije, kao i o špijunaži. Dodaje se, da prema drugom članu zakona, novinaru može da bude određena kazna do 20 godina zatvora.
Uhapšeni novinar ima državljanstvo Letonije, nekoliko godina živi i radi u Moskvi u medijskoj kući „Rosija sevodnja“, kojoj pripada i Sputnjik Litvanija. Novinar je 30. decembra doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
RUSIJA
Zaharova: Hapšenje glavnog urednika Sputnjika Litvanija – osveta diktatorskih režima
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala