- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Združene snage u Belorusiji ─ zaklon od NATO-a

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Zajednička regionalna vojna grupacija u Belorusiji pouzdano štiti zapadne granice Savezne države Rusije i Belorusije i Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije uoči posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Minsku.
„Napravljen je zaklon od kolektivnih snaga NATO-a, čiji se vojni potencijal u susednim zemljama povećava“, naveo je ministar inostranih poslova Rusije.
U Ministarstvu su naglasili i da je kolektivni Zapad započeo rat sankcijama. Rusija i Belorusija preduzimaju zajedničke korake koji su usmereni suprotstavljanju jednostranim sankcijama i učvršćivanju finansijskog, ekonomskog i tehnološkog suvereniteta Savezne države. Navedeno je da odnosi dve države mogu da posluže kao obrazac za izgradnju ravnopravne i uzajamne saradnje.
Ranije je saopšteno da će na predstojećoj zajedničkoj sednici Ministarstva inostranih poslova Rusije i Belorusije u Minsku 19. januara strane razmotriti koordinaciju spoljne politike. Na agendi se nalazi i tema odnosa sa NATO-om, Evropskom unijom, Savetom Evrope i OEBS-om.
Prvobitno je ova sednica bila planirana za decembar 2022. godine, ali je odložena zbog smrti beloruskog ministra spoljnih poslova Vladimira Makeja.
Sergej Lavrov će tokom posete Minsku imati sastanak i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
RUSIJA
Rusija i Belorusija jačaju odbranu svoga neba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala