- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bugarski političari o medijskim navodima o isporukama oružja Ukrajini: To smo već znali

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Poslanici bugarskog parlamenta prokomentarisali su objavu nemačkog lista „Velt“ o tajnim isporukama bugarskog oružja Ukrajini. Prema rečima predsednika partije „Bugarski napredak“, bivšeg ministra odbrane Stefana Janeva, on nije bio iznenađen. Bugarski socijalisti, sa druge strane i dalje negiraju da je zemlja isporučivala oružje Ukrajini.
„Zar je to vest? Svi smo znali za to“, izjavio je Janev u kuloarima, a njegove reči prenosi izdanje „24 časa“.
Lider opozicione partije „Preporod“ Kostadin Kostadinov takođe je rekao da je sa kolegama razgovarao o tome prošle godine.

„Razgovarali smo o tome još prošle godine. ‘Velt’ je ‘otkrio Ameriku’ nakon nekoliko meseci, kada vlada Kirila Petkova već odavno nije na vlasti. Naravno, istovremeno treba razjasniti da su te isporuke obavljane preko posredničkih kompanija u Rumuniji i Poljskoj“, podvukao je Kostadinov.

U Bugarskoj socijalističkoj partiji, međutim, ponovo su demantovali tvrdnje o isporukama oružja.
Ranije je lider ove partije Kornelija Ninova dok je u vladi Kirila Petkova obavljala dužnost ministra ekonomije kategorički odbacivala predloge svojih koalicionih partnera za pružanje vojnoj pomoći Ukrajini.
Danas je poslanik socijalista Ivan Čenčev ponovo izjavio da Bugarska nije isporučila Kijevu nijedan metak.

Bivši premijer Petkov potvrdio vest

Sa druge strane, sinoć je bivši premijer Kiril Petkov, koji je bio na čelu Vlade od decembra 2021. do avgusta 2022. godine sam objavio ove informacije u emisiji na televiziji „TV1“.
Prema njegovim rečima, velika količina dizela u Ukrajinu je zaista stizala iz Bugarske. Bugarska municija isporučivana je preko posrednika u Poljskoj, Rumuniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Petkov je istakao da ga je pre neki dan ukrajinski lider Vladimir Zelenski lično pozvao i zahvalio na „fundamentalnoj ulozi u podršci Ukrajini, posebno početkom rata“.
„Pa, ne možemo da kažemo da smo ih mi tamo isporučili. Ali, isporuke koje su tamo stizale, imale su za vojsku ključno značenje“, izjavio je Petkov sinoć.
Danas je nekadašnji premijer ponovo komentarisao na ovu temu. On je izjavio da je Kornelija Ninova održala reč i direktnog izvoza u Ukrajinu zaista nije bilo.
„U pravu su. Formalno nije bilo nijedne direktne isporuke u Ukrajinu. Sa ove tačke gledišta oni su potpuno u pravu – u dokumentima Ministarstva ekonomije navedene su Poljska, Rumunija, Engleska“, izjavio je Petkov za izdanje „24 časa“.
Prema istraživanju izdanja „Velt“, koje je danas objavljeno, na početku borbenih dejstava, oko trećina municije, neophodne Ukrajini, stizala je iz Bugarske. Izdanje navodi da je Bugarska takođe izvozila dizel gorivo u Ukrajinu i tako obzbedila do 40 odsto procenata goriva za tenkove i vozila, potrebnih ukrajinskoj vojsci u periodu od aprila do avgusta. Ovo je naročito značajno, jer je Bugarska u to vreme u svojoj rafineriji „Lukoil neftohim Burgas“ prerađivala samo sirovu naftu iz Rusije.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
RUSIJA
Bugarski novinar: Isporuka oružja Ukrajini je istorijski greh prema ruskoj vojsci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala