- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bugari optužili vladu Petkova: Spasavala Ukrajinu municijom, a nas uvlačila u rat

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Pratite nas
Bugari su na društvenim mrežama komentarisali istraživanje nemačkog lista „Velt“ o tome kako je Bugarska tajno spasila Ukrajinu jer joj je tokom proleća isporučivala municiju i na taj način pokrila trećinu potreba ukrajinske vojske.
U tom periodu je premijer Bugarske bio Kiril Petkov. On je sinoć u emisiji bugarske televizije izjavio da se municija isporučivala preko posrednika: Poljske, Rumunije, SAD i Velike Britanije. Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ga je nedavno pozvao i zahvalio mu se.
Neki korisnici društvenih mreža su podržali akcije bivšeg premijera. Neki su objavili da je to bio trenutak kada su se osećali ponosni što pripadaju toj naciji i podržali su Kirila Petkova.
Međutim, neki su ga kritikovali jer smatraju da tako može tajnim putem da uvuče Bugarsku u rat. Pojedini su naveli da Petkov sluša šta mu govore iz Sjedinjenih Američkih Država i to realizuje, bez obzira na protest koji je u Bugarskoj bio protiv isporučivanja naoružanja Ukrajini koji su organizovani krajem marta prošle godine. Na tom protestu je i on uveravao da neće slati vojnu pomoć Ukrajini, a uradio je sasvim suprotno i obmanuo svoj narod, navodi čitalac.
Prema istraživanju izdanja „Velt“, koje je danas objavljeno, na početku borbenih dejstava, oko trećina municije, neophodne Ukrajini, stizala je iz Bugarske. Izdanje navodi da je Bugarska takođe izvozila dizel gorivo u Ukrajinu i tako obzbedila do 40 odsto procenata goriva za tenkove i vozila, potrebnih ukrajinskoj vojsci u periodu od aprila do avgusta. Ovo je naročito značajno, jer je Bugarska u to vreme u svojoj rafineriji „Lukoil neftohim Burgas“ prerađivala samo sirovu naftu iz Rusije.
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bugarski političari o medijskim navodima o isporukama oružja Ukrajini: To smo već znali
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala