- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Sputnjik saznaje: Proturski militanti regrutuju plaćenike i šalju na front u Ukrajinu

© AP Photo / Militant website via APMilitanti "Islamske države"
Militanti Islamske države - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Između 20. i 30. decembra prošle godine iz severnog dela provincije Alepo, koja je pod kontrolom proturskih formacija, u Ukrajinu je poslato oko 300 plaćenika koji se bore na strani Oružanih snaga Ukrajine, saopštili su izvori Sputnjika.
Prema njihovim rečima, sada se vrbovanjem plaćenika za Oružane snage Ukrajine bave proturski militanti, dok su regrutni centri terorističke organizacije „Tahrir el Šam“ iznenada zatvoreni.
Regrutacija plaćenika se sprovodi u gradovima Afrin, Džarabulus i Azaz. Glavne mete su muškarci od 17 do 45 godina, poželjno sa prethodnim iskustvom ratovanja na teritoriji Sirije.
Kako navodi izvor Sputnjika, plaćenicima sa pravim borbenim iskustvom obećana je plata do 2.500 dolara mesečno. U cilju podsticaja, svima koji se prijave odmah se isplaćuje polovina prve plate.
Glavni razlog zbog koga militanti i stanovnici regiona postaju plaćenici su izuzetno povoljni ekonomski uslovi. Naime, momci na teritorijama koje nisu pod kontrolom zvaničnog Damaska ne mogu da rade i praktično nemaju sredstva za život.
Što se tiće plaćenika iz grada Azaz, većina su bivši borci iz takozvane „Nacionalne garde slobodne Sirije“. I njih je na stranu Oružanih snaga Ukrajine privukao – novac.

Nusra Front prestao sa regrutovanjem

Istovremeno, izvori Sputnjika iz provincije Idlib saopštili su da su militanti iz Džabhat al-Nusra Fronta u provinciji Idlib prestali da regrutuju plaćenike za Oružane snage Ukrajine, iako je teroristička grupa bila angažovana na tome nekoliko meseci prošle godine.
Kako je precizirano, regrutni centri su „odjednom zatvoreni, bez objašnjenja“.
U decembru prošle godine Nusra Front poslao je iz Sirije u Ukrajinu na desetine plaćenika iz Čada, dok je u novembru zahvaljujući njima oko sto sirijskih plaćenika popunilo redove Oružanih snaga Ukrajine.
Situacija u Alepi - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Plaćenici iz Idliba idu da se bore na strani ukrajinskih snaga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala