- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Plaćenici iz Idliba idu da se bore na strani ukrajinskih snaga

© Sputnik / Mihail Alaedin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Alepi
Situacija u Alepi - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Nova grupa stranih plaćenika, uglavnom poreklom iz Čada, krenula je iz sela u okolini Idliba na severo-zapadu Sirije u pravcu Ukrajine, kako bi se borili na strani ukrajinskih snaga, rekli su za Sputnjik izvori iz Idliba.
Prema navodima izvora, samo u novembru oko 40 boraca iz Čada, koji su živeli u svojoj zasebnoj terorističkoj zajednici na teritoriji provincije Idlib (te teritorije su pod kontrolom boraca Ujgura iz Islamske partije Turkestana), upućeno je na tursku teritoriju, a odatle u Ukrajinu.
Izvori su naveli da je proces prebacivanja boraca realizovan u koordinaciji rukovodstva terorističkih organizacija „Islamska partija Turkestana“ i „Nusra front“ i turske žandarmerije.
Prva etapa prebacivanja organizovana je na pograničnoj teritoriji između sirijskog grada Harem i grada Rejhanli na jugu Turske.
Izvori su potvrdili da su nedavno održani pregovori pripadnika terorističke organizacije „Hajat Tahrir el Šam“ i čadskih boraca u Idlibu, kojima je obećana pomoć u prebacivanju u Ukrajinu. Oni tamo treba da stignu kao takozvana „Legija stranaca“ Oružanih snaga Ukrajine. Plaćenicima je obećana zarada od 6.000 dolara mesečno, kao i pomoć u pronalaženju stanova i kasnijem slanju njihovih porodica u Ukrajinu.
Prema navodima izvora, tokom svih tih pregovora terorističke grupacije su se dogovorile da oko 40 čadskih boraca napusti provinciju Idlib, a da njihove pozicije zauzmu pripadnici „Nusra fronta“. U Idlibu će ostati najviše 20 boraca iz Čada, kako bi se sačuvao njihov štab u oblasti Dakuš nedaleko od sirijsko-turske granice.
Prema navodima izvora, čadski borci, kao i ujgurski, nisu baš oduševljeni što idu da se bore na strani Oružanih snaga Ukrajine, jer bi njihova etnička pripadnost mogla da izazove probleme. Dodatno ih brine to što nakon toga neće moći da dobiju status izbeglica u Evropi.
Čadski borci našli su se na teritoriji Sirije još 2017. godine. U ovom trenutku oni imaju tri susedne zajednice u oblasti između naselja Džisr el Šugur u južnom delu Idliba i nekoliko sela u severno-istočnoj Latakiji. Te teritorije su pod kontrolom ujugrske organizacije „Islamska partija Turkestana“. Pored čadskih boraca, pod protektoratom ujgurske organizacije bore se i Albanci i Uzbekistanci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala