- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U Beogradu otvorena izložba u čast Stanislavskom /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićU Beogradu otvorena izložba u čast Stanislavskom
U Beogradu otvorena izložba u čast Stanislavskom  - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Izložba „Stanislavski: u potrazi za 'plavom pticom'“ Pozorišnog muzeja „Aleksej Bahrušin“ svečano je otvorena u Galeriji Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, na dan 160. godišnjice od rođenja velikog ruskog pozorišnog stvaraoca.
Otresite prljavštinu i prašinu na ulazu, ostavite kaljače u hodniku zajedno sa svim sitnim brigama, svađama i nevoljama koje kvare život i skreću pažnju sa umetnosti, govorio je svojim učenicima Konstantin Sergejevič Stanislavski.

Veliki pozorišni reformator

Ovaj veliki pozorišni reformator je početkom 20. veka razvio svoj čuveni sistem, poznat kao „Sistem Stanislavskog“.
Usavršavao ga je do kraja svog života, kada je, već u svom domu, radio na Molijerovom ,,Tartifu“. I danas se ovaj sistem smatra najboljom glumačkom tehnikom i klasifikacijom metoda glume.
„Delo Konstantina Sergejeviča Stanislavskog najvažniji je doprinos ruske kulture razvoju svetske pozorišne umetnosti. Njegova metoda se proučava i koristi širom sveta već više od jednog veka. Ideje Stanislavskog uticale su na formiranje i razvoj vodećih pozorišnih scena u Rusiji. Velika je čast predstaviti njegovu zaostavštinu široj javnosti u Srbiji “, istakla je generalna direktorka Pozorišnog muzeja „Aleksej Bahrušin“ Kristina Trubinova.

Dokumentarni snimci Stanislavskog na probama

Posetioci izložbe u prilici su da vide predmete iz fondova Pozorišnog muzeja „Aleksej Bahrušin“ i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije: afiše, pozorišne plakate i programe, šarž i karikaturu, fotografije Konstantina Stanislavskog, Vladimira Nemiroviča-Dančenka, Ivana Moskvina, Olge Kniper-Čehove, Vasilija Kačalova, Mihaila Čehova i drugih umetnika Moskovskog umetničkog teatra „Anton Čehov“.
Upravo se eksponati ovog pozorišta čuvaju u fondovima Pozorišnog muzeja „Aleksej Bahrušin“: skice kostima i scenografije poznatih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka, makete, fotografije.
© Sputnik / RIA NovostiScena iz predstave MHAT-a "Na dnu", prema drami Maksima Gorkog, u režiji Konstantina Stanislavskog
Scena iz predstave MHAT-a Na dnu, prema drami Maksima Gorkog, u režiji Konstantina Stanislavskog - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Scena iz predstave MHAT-a "Na dnu", prema drami Maksima Gorkog, u režiji Konstantina Stanislavskog
Na izložbi su predstavljene digitalizovane skice Korovina, Nivinskog, Reriha, Benoa, Kustodijeva, Sapunova, Jegorova i drugih poznatih umetnika, a za kultne predstave Umetničkog teatra kao što su ,,Plava ptica“, ,,Galeb“, ,,Na dnu“, ,,Careva nevesta“, „Snežana“, „Pazuhinova smrt“, „Razmetljivac“, „Bela garda“, „Hamlet“, „Per Gint“.
Na postavci su izloženi retki dokumentarni snimci koji prikazuju Stanislavskog i njegove učenike na probama, uključujući i poslednje izvođenje ,,Tartifa“.
Prikazani su isečci iz filma i predstave „Na dnu”, fragmenti iz dokumentarnog filma „O našem pozorištu”.
Izložba će biti otvorena u Ruskom domu do 15. februara, a nakon toga će biti postavljena u Narodnom muzeju u Kragujevcu, od 1. do 31. marta.
Partneri prvog zajedničkog projekta Pozorišnog muzeja „Aleksej Bahrušin“ u Moskvi i Federalne agencije „Rossotrudničestvo“ su Ruski dom, Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Ruski naučni institut u Beogradu.
Konstantin Stanislavski - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2021
Sistem Stanislavski - Kako je ruski genije osvojio umove i srca Amerikanaca i Evropljana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala