Sistem Stanislavski - Kako je ruski genije osvojio umove i srca Amerikanaca i Evropljana

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaKonstantin Stanislavski
Konstantin Stanislavski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Filmski studio „Lendok“ iz Sankt Peterburga najavio je premijeru dokumentarnog filma o Konstantinu Stanislavskom koji, prema rečima producenata, istražuje kako je ruska kultura, predvođena velikim genijem teatra, osvojila umove i srca američkog i evropskih naroda.

O jednom od najvećih pozorišnih reditelja 20. veka, glumcu i pedagogu u filmu govore istaknuti glumci i reditelji Nikita Mihalkov, Kiril Serebrenikov, Lav Dodin, Jurij Butusov, Keti Mičel, Deklan Donelan, Oskaras Koršunovas i mnogi drugi.

Sve tajne „kuhinje“ Stanislavskog

Prema navodima producenata, film istražuje šta Stanislavski predstavlja za savremeni dramski teatar u Rusiji i svetu, kako teatar živi i kako se menja u okvirima sistema vrhunskog majstora pozorišne glume i režije.

Osnovni zadatak rediteljke Julije Bobkove bio je, kako je navela, da nađe najinteresantnije odraze ličnosti Stanislavskog u savremenosti, odnosno da film o istoriji teatra bude aktuelan.

Jalta - Sputnik Srbija
Moja Rusija: Kako je Čehov proslavio Jaltu (video)

„Bilo nam je interesantno da otkrijemo samu 'kuhinju', da pokažemo kako na razne načine rade najinteresantniji savremeni reditelji. Zbog toga je nit koja se provlači kroz ceo film priča o postavljanju predstave 'Galeb' Antona Čehova. U filmu je prikazana jedinstvena hronika: koristili smo u montaži praktično sve postojeće kadrove u kojima se pojavljuje Stanislavski, a to nam je omogućilo da do najsitnijih detalja oživimo njegov lik u filmu“, navela je rediteljka.

Reditelji pronalaze svoje odraze u ogledalu genija i delić njegovog duha. U traganju za odgovorom na pitanje da li je Stanislasvski potreban savremenom pozorištu učesnici u filmu otrkivaju da iz umetnosti nestaje najvažnija stvar – živi čovek.

Pored nekoliko lokacija u Rusiji, pre svega u čuvenom Moskovskom umetničkom teatru (MHT) koji je Stanislavski zajedno s Vladimirom Nemirovič-Dančenkom osnovao 1898. godine, film je sniman i u Velikoj Britaniji i SAD.

Premijera filma „Stanislavski. Žeđ za životom“ najavljena je za 28. januar u Sankt Peterburgu. Planirano je da dokumentarac bude prikazan i na brojnim festivalima u Rusiji i svetu.

Marlon Brando, Robert de Niro, Džek Nikolson – sledbenici čuvenog sistema

Konstantin Stanislavski (1863 – 1938) je u rusku istoriju ušao kao legendarni reformator teatra i tvorac čuvenog glumačkog sistema koji je tokom decenija stekao ogromnu popularnost u Rusiji i svetu.

Marlon Brando kao Kum u istoimenom filmu Frensisa Forda Kopole. - Sputnik Srbija
Završna priča o propasti američkog sna – Zašto je Kopola napravio novu verziju Kuma III (video)

Svoj glumački sistem, zasnovan na dubokom psihološkom povezivanju glumca s likom koji tumači, razvio je pod uticajem glumaca kao što su Marija Jermolova i Tomazo Salvini. Suština tog glumačkog metoda jeste da se glumac zapita šta ako bi mu se desilo ono što se desilo liku koji tumači, na koji bi način prevazilazio prepreke i išao ka ciljevima.

Među sledbenicima njegovog sistema glume su i brojne holivudske zvezde, počev od Marlona Branda, Džemsa Dina i Merilin Monro, sve do Roberta de Nira, Al Paćina, Džeka Nikolsona, Dastina Hofmana, Elen Berstin, Harvija Kartela i mnogih drugih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala