- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Novčane kazne zbog neopravdanih poskupljenja u Hrvatskoj, trgovci žestoko reagovali

CC0 / Pixabay / Novac i digitalan token — ilustracija
Novac i digitalan token — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
Pratite nas
Državni inspektorat Hrvatske izrekao je 151 novčanu kaznu ukupne vrednosti 234.000 evra firmama koje su se kod uvođenja evra ponašale po nepoštenim poslovnim praksama, rekao je premijer te države Andrej Plenković. Kazne se odnose na firme koje su prilikom konverzije iz kune u evre neopravdano podigle cene.
Provera i kažnjavanje će se nastaviti i dalje, rekao je Plenković i naglasio da vlada nakon toga ima tri moguće mere:
„To su ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cena na neki raniji rok“, kazao je Plenković, podsetivši da je vlada u prošloj godini za građane i privredu dala tri paketa pomoći vredna 3,6 milijardi evra.
Plenković je to rekao u hrvatskom Saboru, odgovarajući na pitanje poslanika Peđe Grbina (SDP), a i pitanje i odgovor izazvali su žestoke reakcije pojedinih zastupnika, pa je jedan od njih, Željko Sačić (Suverenisti) udaljen sa sednice, prenose hrvatski mediji.
Usledila je i žestoka reakcija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), čiji je sektor trgovine poručio da su „trgovački lanci bez uporišta prozvani za nepravilnosti, manipulacije i varanje potrošača u procesu konverzije“.
„Da su te optužbe bile neutemeljene, pokazali su rezultati više od 170 inspekcijskih nadzora koji su sprovedeni u nizu trgovačkih lanaca, a u kojima je pronađen tek manji broj primera povišenih cena, što je zanemarljivo s obzirom na obim delatnosti trgovine u Republici Hrvatskoj“, navodi se u saopštenju.
HUP navodi da „s obzirom na navedeno i kontinuiranu štetu po reputaciju koju trpimo, naš je interes da zaustavimo trend dezinformisanja javnosti i osiguramo istinito informisanje potrošača“.
„Kao što smo već istakli, učestvovanje trgovaca u mehanizmu praćenja cena podrazumeva prethodno zajedničko usaglašavanje metodologije poređenja cena, te partnersku saradnju kojoj neće doprineti ultimatumi i neopravdana prozivanja“, poručili su iz HUP-a.
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
EKONOMIJA
Zašto je evro u Hrvatskoj izazvao haos
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala