- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska oslobodila strateški važnu tačku kod Donjecka

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 327. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da postoji pozitivna dinamika specijalne operacije i da se sve razvija prema planu. Ukrajinske službe spremaju provokaciju sa dizanjem u vazduh silosa u Harkovskoj oblasti, kako bi optužile Rusiju da stvara deficit hrane u Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:12 16.01.2023
Rusija je sazvala sednicu Saveta bezbednosti UN o problemu progona Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). On će biti održan u utorak u 21.00.
21:51 16.01.2023
Misija eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) počela je sa radom u Južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani, objavio je na Tviteru generalni direktor agencije Rafael Grosi.
"Ovde smo da pomognemo da se osigura nuklearna bezbednost tokom sukoba koji je u toku. Uskoro će IAEA imati stalno prisustvo u svim nuklearnim elektranama u Ukrajini", napisao je Grosi na društvenim mrežama.
21:40 16.01.2023
Oslobođeno selo Verhnje Vodjano, strateški važno za oslobađanje DNR
Vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je zauzeto selo Verhnje Vodjano u blizini Donjecka.
„Verhnje Vodjano je pod našom kontrolom. Sada možemop da kažemo da ćemo u narednih nekoliko dana videti oslobađanje novih naselja“, izjavio je Pušilin na svom Telegram kanalu.
21:24 16.01.2023
Ambasade Ukrajine u raznim zemljama vrbuju plaćenike
Ukrajinske ambasade u raznim zemljama vrbuju plaćenike radi učešća u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine, saopštio je beloruski državni televizijski kanal „Belarus 1“.
„Ukrajina je centar okupljanja za hiljade plaćenika iz celog sveta. Nacionalisti, rasisti, radikali, ultra desničari, oni koji su željni novca, postaju članovi ukrajinske legije stranaca. A najamnike vrbuju u ambasadama Ukrajine u raznim zemljama. Tako su jednog upravo vrbovanog plaćenika uhapisili u Minsku. Ispostavilo se da je upućen iz Ambasade u Tbilisiju u Minsk, odnosno u feud ukrajinskog ambasadora u našoj zemlji Igora kizima, kako bi mu on dao instrukcije za stupanje u 'gruzijski legion' i pomogao mu da preko Belorusije ode da se bori u 'nezavisnoj'“, navedeno je u informativnoj emisiji televizijskog kanala „Belarus 1“.
19:45 16.01.2023
General-major Oružanih snaga Ukrajine, bivši zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Sergej Krivonos, upozorio je na svom Telegram kanalu da se, ako se izgubi Bahmut (Artjomovsk), mogu stvoriti uslovi za opkoljavanje cele ukrajinske grupe u Donbas.
Kako je Krivonos primetio, gubitkom Bahmuta (Artjomovska), ruske snage će moći da razviju ofanzivu na slavenski i zaporoški pravac.
Istovremeno, naglasio je ukrajinski general, ako ruske trupe napadnu, zaobilazeći Harkov sa ruske strane, u pravcu Pavlograda i sa Donbasa, u pravcu Pavlograda, onda se mogu stvoriti „preduslovi za opkoljavanje naše grupe na istoku Ukrajine“.
17:59 16.01.2023
Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da će Britanija obezbediti Ukrajini 100 oklopnih vozila, uključujući i oklopne transportere Buldog, govoreći u Donjem domu parlamenta
On je dodao da će Kijevu biti poslata oprema za čišćenje minskih polja i izgradnju mostova u vrednosti od 20 miliona funti, kao i desetine bespilotnih letelicam vrednih 20 miliona funti za jačanje artiljerije.
17:17 16.01.2023
Kijevske vlasti su povukle deo trupa sa zaporoškog sektora fronta, rekao je za Sputnjik Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.
„Režim Zelenskog je povukao deo trupa iz našeg pravca, prebacivši ih u istočni pravac, na područje Soledara i Artjomovska“, rekao je Rogov.
Konkretno, prema njegovim rečima, jedan broj elitnih jedinica ukrajinske vojske, legije stranaca, Nacionalne garde, kao i teritorijalne odbrane ostao je na zaporoškom sektoru fronta.
16:32 16.01.2023
15:23 16.01.2023
Poljska pojačava broj vojnika na istoku zemlje
Poljska nastoji da poveća broj vojnika uglavnom na istoku zemlje, izjavio je vicepremijer i ministar nacionalne odbrane te zemlje Marijuš Blašak.
„Naš cilj je da poljska armija bude što brojnija, posebno u istočnom delu naše zemlje“, rekao je Blašak u razgovoru s poljskim vojnicima.
On je dodao da u ovom trenutku u Poljskoj počinje obuka 2.800 vojnika koji su angažovani na dobrovoljnoj osnovi. Poljske vlasti su ranije saopštile da nameravaju da broj vojnika povećaju na 300.000.
15:13 16.01.2023
Pripadnici dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine napustili su svoje položaje na liniji fronta u području Artjomovska i Soledara zbog nedostatka municije, piše španski "El Pais".
Kako navodi list, informaciju o povlačenju potvrdio je komandant tenka iz 24. tenkovsko-mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine sa kodnim imenom „Burštin“. Prema njegovim rečima, od šest borbeno spremnih tenkova u njegovoj četi, koji su joj bili na raspolaganju pre dve nedelje, ostao je samo jedan.
12:51 16.01.2023
Od početka dana ruska PVO je iznad Crnog mora u blizini Sevastopolja oborila deset ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.
Kako je naveo, u gradu nije oštećen nijedan objekat.
12:43 16.01.2023
Ruski PVO sistemi su za 24 sata oborili tri ukrajinska drona i sedam višecevnih bacača raketa „himars“ i „uragan“ u LNR i DNR.
Aerodrom ruske avijacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Brifing ruske vojske: U DNR likvidirano više od 75 ukrajinskih vojnika
12:17 16.01.2023
Ukrajinski vojnici stigli su u Oklahomu gde će proći obuku na sistemima „patriot“. Planirano je da se za nekoliko meseci obuči stotinak stručnjaka.
12:12 16.01.2023
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
RUSIJA
Peskov: Isporuka britanskih tenkova neće promeniti situaciju u Ukrajini, goreće kao i drugi
12:11 16.01.2023
Dve osobe su poginule, još četiri su povređene u ukrajinskom granatiranju Kalinjinskog okruga Donjecka, saopštio je oficir Narodne milicije DNR i poslanik republičkog parlamenta Andrej Bajevski.
11:00 16.01.2023
Evropska komisija: Ukrajini novi paket finansijske pomoći od tri milijarde evra
Evropska komisija planira da za Ukrajinu, u ime Evropske unije, izdvoji novi paket makrofinansijske pomoći u vrednosti od tri milijarde evra tokom ove nedelje, napisao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na Tviteru.
Saopštio je da je u ime Evropske unije potpisao memorandum kojim će se Ukrajini isporučiti novi paket makrofinansijske pomoći za 2023. godinu u vrednosti od oko 18 milijardi evra u vidu kredita.
10:08 16.01.2023
Premijer Poljske moli Nemačku da preda Kijevu tenkove
Premijer Poljske Mateuš Moravecki izjavio je da će otputovati u Nemačku kako bi ubedio nemačke političare da predaju Kijevu tenkove.
„Nadam se da će namački partneri smelo odreagovati i da će Ukrajini poslati veliku količinu teškog naoružanja“, rekao je premijer Poljske.
On je naveo da Poljska, pre nego što Ukrajini preda tenkove „leopard“, mora da dobije saglasnost Nemačke, s obzirom na to da su tenkovi nemačke proizvodnje. Dodao je, da se nada, da će saglasnost brzo dobiti.
09:53 16.01.2023
Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič kritikovao je represije protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve od strane Službe bezbednosti Ukrajine.
„Da li ste videli naslove na ‘Foks njuzu’ kada je SBU ušla u Kijevsko-pečerske i druge lavre: ‘Zelenski je objavio rat hrišćanstvu’? Da li takvi naslovi idu u korist Ukrajine? S obzirom na složene procese koji se tamo odvijaju (u UPC) treba pridobiti na svoju stranu one koji su za nas, a žestoko represirati one koji su protiv Ukrajine“, rekao je Arestovič u intervjuu za Jutjub kanal „Glasine“.
Prema njegovim rečima, Ukrajinsku pravoslavnu crkvu posećuje oko šest miliona Ukrajinaca, koje ne treba za ovo neosnovano voditi kao „ruske agente“. Prema njegovom mišljenju, ova politička tehnologija šteti zemlji.
09:44 16.01.2023
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da su PVO sistemi oborili još jednu bespilotnu letelicu iznad mora u blizini aerodroma Belbek.
„Ponovo napad dronova. Sistemi PVO oborili su letelicu iznad mora u pravcu Belbeka“, napisao je gubernator na svom Telegramu.
Ukrajinske snage su od početka godine nekoliko puta napadali Krim bespilotnim letelicama. Sve one bile su oborene.
09:32 16.01.2023
Ukrajinske snage gađale su Kalinjinski okrug Donjecka. Potpuno je razrušena zgrada u kojoj su se nalazili socijalni objekti. Takođe su oštećene dve stambene zgrade.
U napadu su povređene četiri osobe.
Kako je saopštilo Ministarstvo za vanredne situacije DNR, ispod ruševina mogli bi se nalaziti ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala