- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dani ruske kulture u Sremskoj Mitrovici

© Valentina BulatovićČuvene ruske babuške u knjižari "Ruska knjiga" u Beogradu
Čuvene ruske babuške u knjižari Ruska knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Promocijom knjige Zdenka Lazora „Lingvokulturološki koncept reči 'kuća' u ruskom, rusinskom i srpskom jeziku“ počeli su Dani ruske kulture u Muzeju Srema, u Sremskoj Mitrovici.
„Interesantno mi je bilo da vidim kakvo značenje među slovenskim narodima ima 'kuća', u frazama i izrazima. Za Ruse, Rusine i Srbe zajednička je ta spona, sa mnogo zajedničkih izvedenica“, rekao je autor knjige.
Istorijski arhiv „Srem“, u saradnji sa Regionalnim udruženjem srpsko-ruskog prijateljstva „Srem“, šesti put organizuje Dane ruske kulture u Sremskoj Mitrovici.
„Ideja je bila da naše građane upoznamo sa ruskom kulturom, ali ne sa onom koja nam je poznata, već i sa specifičnostima koje su malo pominjane“, izjavio je Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva Srema.
Otvaranju Dana ruske kulture prisustvovao je veliki broj građana, a među njima i predstavnici Ruskog doma u Beogradu, preneo je Tanjug.
„Mnogo cenimo i poštujemo prijateljstvo u Sremskoj Mitrovici. Uvek nam je drago da dođemo i podržimo ovaj događaj i predložimo poneki sadržaj'', poručio je Georgi Engelhard, viši savetnik u Ruskom domu.
Narednih dana u Sremskoj Mitrovici biće organizovane projekcije ruskih filmova, 17. januar biće posvećen Rusinima, a 18. januarabiće otvorena izložba fotografija „Najlepša zemlja“.
Izložbu rukotvorina manastira „Sveta Jelisaveta“ iz Minska posetioci će moći da pogledaju 19. januara od 11 do 18 sati, a planirane su i pesničke i muzičke večeri.
Ruski štand na 65. Beogradskom sajmu knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
KULTURA
Savremena ruska poezija: Nacionalno odgovorni Rusi, Čečeni i Tatari na tragu Lomonosova i Staljina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala