- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Zašto je dobro jesti slaninu i koje vitamine ona ima

© Sputnik / Lola ĐorđevićDomaća slanina
Domaća slanina - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
Iako je slanina puna masnoće i soli, koji se povezuju sa raznim rizicima i bolestima, ona ima i određene vitamine i čine neke pozitivne učinke po zdravlje.
Prosečna porcija kuvane slanine od 100 grama sadrži:
37 grama visokokvalitetnih belančevina
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12
Pristojne količine minerala gvožđa, magnezijuma, cinka i kalijuma

Lek za mamurluk

Slanina i druga masna hrana često se koriste kao kućni lekovi za pomoć kod mamurluka. Dok visoke koncentracije soli i kalijuma u slanini mogu da pomognu u nadoknadi elektrolita izgubljenih usled dehidratacije i ublaže neke simptome mamurluka, nema naučnih dokaza da slanina zapravo leči mamurluk, piše portal Siti magazin.

Zadržavanje vode

Neki ljudi ne unose dovoljno soli putem hrane, a sportisti umeju da se oznoje i izgube toliko soli da uzrokuju neravnotežu elektrolita. Dijeta bogata natrijumom može da pomogne osobama sa sindromom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) da upravljaju svojim simptomima.
U tim slučajevima, hrana s visokim udelom natrijuma poput slanine može da pomogne ljudima da unesu dovoljno soli u svoju ishranu, posebno ako im se ne sviđa ukus kuhinjske soli koja se dodaje njihovoj hrani.

Ostale prednosti slanine

Ova namirnica nema ugljenih hidrata, koji se smatraju pokretačem debljanja, a pruža i osećaj sitosti. Jednostavna je za pripremu i vrlo je dobar izvor energije.

Koliko slanine smemo da jedemo?

Iako slanina možda nije najzdravija opcija za doručak, ne morate potpuno da je izbacite iz ishrane. S vremena na vreme možete uživati ​​u slanini, sve dok je kombinujete s mnogo hranljivih i minimalno prerađenih sastojaka. Ako redovno jedete slaninu, pokušajte da smanjite unos što je više moguće, ali slobodno uživajte u njoj jednom ili dva puta nedeljno. Dnevna okvirna preporuka je oko 30 grama slanine, odnosno 70 grama ukupno masnoća na dan.
Brokoli - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
DRUŠTVO
Znate li šta je vitamin U
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala