- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Znate li šta je vitamin U

CC0 / Piksabej / Brokoli
Brokoli - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Pratite nas
Iako imamo široki spektar vitamina o kojim slušamo i trudimo se da ih unesemo u organizam, malo ko je čuo za vitamin U.
Vitamin U je termin uveden ranih ‘50-ih za identifikaciju jedinjenja u soku od kupusa. Uprkos svom imenu, vitamin U nije pravi vitamin, već derivat aminokiseline metionin.
Vitamin U je dostupan ne samo kao dodatak, već se i prirodno nalazi u raznim namirnicama, posebno u povrću kao što su kupus, brokoli, prokelj i kelj.
Osim toga, kozmetičke kompanije ga dodaju određenim kremama, serumima, maskama za lice i drugim proizvodima.

Prednosti i upotreba

Vitamin U se najčešće spominje kao lek za čir na želucu, iako se takođe reklamira za poboljšanje varenja, jačanje imuniteta, zaštitu od alergija na hranu, snižavanje holesterola i ubrzavanje zarastanja rana.
Međutim, istraživanja su ograničena. Samo nekoliko ovih prednosti trenutno je podržano naukom.

Lečenje čira na želucu

Kada je vitamin U prvobitno istraživan ‘50-ih, neke studije su ukazivale da je konzumiranje jedne litre soka od kupusa dnevno pomoglo da čirevi na crevima zacele 4-5 puta brže od standardne terapije protiv čireva koja je bila dostupna u to vreme. Ipak, istraživači nisu mogli da potvrde da li su efekti posledica unosa vitamina U ili više hranljivih materija.

Štiti pluća, jetru i bubrege kod životinja

U studiji na životinjama, vitamin U je pomogao da se preokrenu neka oštećenja jetre. U drugoj studiji, pacovi koji su dobijali vitamin U doživeli su manje teško oštećenje bubrega nakon što su primili valproičnu kiselinu od onih koji nisu dobijali vitamin U. Čini se da ova supstanca takođe smanjuje markere upale.
Istraživanja na životinjama dalje sugerišu da vitamin U može pomoći u smanjenju oštećenja pluća koja su rezultat epileptičkih napada.

Može smanjiti nivo holesterola i triglicerida

Dok neki dokazi podržavaju ideju da suplementi vitamina U pomažu u smanjenju nivoa holesterola i triglicerida.
Na primer, jedna studija u epruveti ukazuje da vitamin U može sprečiti stvaranje masnih ćelija i smanjiti nivoe triglicerida, ali postoji tek nekoliko relevantnih studija na ljudima.

Zarastanje rana i zaštita kože

Vitamin U može pružiti određenu zaštitu od sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka, kao i ubrzati zarastanje rana.
Studije u epruvetama i na životinjama pokazuju da primena vitamina U direktno na rane može ubrzati zatvaranje rane. Štaviše, čini se da vitamin U štiti od opekotina i drugih oštećenja izazvanih UV zracima. Na osnovu ovih nalaza, neki istraživači sugerišu da bi određena kozmetika trebalo da sadrži vitamin U.

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Vitamin U je verovatno bezbedan kada se jede direktno iz cele hrane. Međutim, malo se zna o njegovoj bezbednosti ili potencijalnim neželjenim efektima u obliku suplemenata. Zbog toga je verovatno najbezbednije oslanjati se na hranu bogatu vitaminom U.
Prema Evropskoj agenciji za hemikalije, vitamin U može izazvati iritaciju očiju, kože ili pluća ako dođe u direktan kontakt sa ovim organima. Stoga, možda ćete želeti da budete oprezni sa proizvodima za negu kože koji sadrže ovo jedinjenje, piše portal „Heltlajn“
Pesimizam narušava moral. - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
DRUŠTVO
Važan za nerve i pamćenje: Šest znakova da vašem telu nedostaje vitamin B12
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala