- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kad neko odrasta na zloslutnoj paroli „Ubij Srbina“ – posledice su sve jezivije

© AP Photo / MIROSLAV LELASSlavljenje Oluje u Splitu
Slavljenje Oluje u Splitu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
Sarajlije uhapšene zbog napada nožem i nasilja nad roditeljima mladih fudbalera iz Beograda koji su došli na turnir u Sarajevo rođeni su po završetku rata u BiH. Zato je to društveni problem koji ima posebnu težinu, jer očigledno za takvo ponašanje imaju uzore u svom okruženju među odraslima, smatra stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić.
Na međunarodnom fudbalskom turniru za mlade u Sarajevu, "Šampion junior kupu“, došlo je do napada na roditelje srpskih dečaka u hotelu u kome su odseli sa svojom decom. Huligana, od kojih su neki bili sa fantomkama na glavama, bilo je i u hotelu i ispred njega. Posle biber spreja, potegnuli su i nož i jedan od roditelja je posečen, nakon čega mu je u bolnici, na svu sreću, lakša povreda sanirana i on se pridružio ekipi iz Beograda.

Kopiraju odrasle

Sarajevska policija je uhapsila četvoricu napadača, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je napad direktna posledica antisrpske kampanje.
Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da se ovo ne može smatrati incidentom, već nasiljem koje predstavlja krivično delo. Tom nasilju je, kako napominje za Sputnjik, prethodio incident u sportskoj hali u kojoj se turnir održava.
„Treba razlikovati ono što se dogodilo na terenu kada je grupa dece, mlađih maloletnika zagrljena skandirala – ubij, ubij Srbina. Deca kopiraju roditelje. Oni su iz Splita i ako to mogu da čuju na stadionu, putem interneta, gledaju u drugim sportskim dvoranama, onda je logično da se to dešava i u tom mlađem uzrastu. Žalosno. Ne bi trebalo, ali deca kopiraju odrasle“, navodi naš sagovornik.
© Flickr / Mr Korn FlakesHuligani su usred hotela u Sarajevu nožem napali roditelje mladih fudbalera iz Beograda i jednog povredili
Nož - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Huligani su usred hotela u Sarajevu nožem napali roditelje mladih fudbalera iz Beograda i jednog povredili

Na stadionima je i počelo

Međutim, ono što se posle dešavalo u hotelu kada je grupa huligana sa fantomkama ušla u hotel, napala roditelje te dece, pokušala da otme zastavu kluba koja uopšte nema neka nacionalna obeležja osim ćiriličnog pisma, na kojoj je crveni cvet uokviren zelenom bojom, to je već nasilje, ističe Ćeranić.
Po njegovoj oceni, reč je o nasilju vezanom za sportske terene i navijačke grupe, jer su imali fantomke bordo boje, što znači da se radi o grupi najvijača fudbalskog kluba „Sarajevo“ koji sami sebe nazivaju Horde zla.
Dekan Fakulteta za bezbednost smatra da nikako ne treba zaboraviti da su ratnim sukobima na području cele Jugoslavije prethodila upravo zbivanja na sportskim terenima, na stadionima i huligansko ponašanje navijačkih grupa.
Na pitanje otkud toliko mržnje prema gostima iz Beograda od strane mladih, s obzirom na to da su četvorica uhapšenih rođeni po završetku rata u BiH, 1995,1996, 2000. i 2003. godine, on kaže da je to posledica okruženja u kakvom žive.

U pozadini političke strukture

„I ovo što se dešavalo na Ilidži posmatram u političkom kontekstu jer svaka pažljivija istraga otkriće koje političke strukture su u pozadini i ko održava kontakte sa navijačkim grupama. Te navijačke grupe, a radi se o maloletnicim, predstavljaju širi društveni problem koji se istražuje ali se ne preduzimaju adekvatne mere. Umesto da se nešto učini u smeru tolerancije, zajedničkog suživota, mi imamo ove nemile scene“, ističe Ćeranić.
Jasno je da dolazak huligana pred hotel i upad i nasilje nije bio spontan, već organizovan čin.
Sekretar fudbalskog kluba „Zvezdara“ Ivan Stojimirović je medijima preneo da su i prethodnih godina huligani bili prisutni, ali da incidenata nije bilo.
Organizator turnira u Sarajevu, Almir Prguda je izjavio da je fudbalski klub Galaksi Split čiji su mladi fudbaleri skandirali „Ubij, ubij Srbina“, isključen sa turnira.
Njihov trener je, kaže Prguda, pokušao to da spreči, ali je bilo kasno, pa se izvinio, ali je klub odmah isključen sa takmičenja. Takvi ekscesi neće biti tolerisani i taj klub više neće biti pozivan na turnir, naglasio je on.

Stasavaju novi jurišnici

Ono što je, međutim, fakat je da su Horde zla u bordo fantomkama posegle za nasiljem, kao i da su i prethodnih godina bili prisutni kada se turnir održavao.
Politika je, nažalost, prisutna na stadionima, u sportskim dvoranama. Navijačke grupe su posebna kategorija koja zaslužuje društvenu pažnju i rad sa mladima. Nasilje je prisutno na svim tim borilištima bivše Jugoslavije. Ovo u Sarajevu što se dogodilo u sporstkoj hali ima posebnu težinu jer se radi o mlađim maloletnicima, što se dečaci od 10-12 godina umesto fudbala bave drugim stvarima imitirajući odrasle“, kaže Ćeranić.
Novi jurišnici se, dakle, regrutuju na vreme. Imali su šta da nauče mladi Splićani sa nedavnog dočeka fudbalske reprezentacije Hrvatske iz Katara, kada su u Zagrebu proslavljali bronzu. Raznovrstan repertoar proustaških pesama začinjen pozdravom „Za dom spremni“, bio je razlog da se ovih dana najgrlatiji među njima Dejan Lovren, odnedavno fudbaler „Olimpika“ iz Liona, zbog toga nađe na meti francuskih medija.
„Ubij, ubij Srbina“ iz usta mladih Splićana i napad nožem Sarajlija iz Horde zla je zato sasvim očekivana posledica, a suživot i toleranciju će političari pominjati tek kao oveštalu frazu u koju ni sami ne veruju.
policija - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
REGION
Još šest osoba uhapšeno zbog napada na Srbe u Sarajevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala