Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić poručio Kurtiju: Ne određuješ ti granice Srbije

© Tanjug / TARA RADOVNOVIĆAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
Pratite nas
Srbija ima svoje granice, to nisu ni NATO ni ruske granice, niti ih određuje Aljbin Kurti, već međunarodno javno pravo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je to rekao povodom izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je izjavio da je „granica Kosova i Srbije postala granica NATO-a i Rusije“.

Srbija ima svoje granice ustanovljene Poveljom UN

„Nisam znao da je Kurti postao NATO u međuvremenu, ali ako je on granica za NATO, moram da kažem da Srbija ima svoje granice, to nisu ni NATO ni ruske granice, već naše granice ustanovljene Poveljom UN i Rezolucijom 1244“, rekao je Vučić.
On je dodao da Kurti „može da priča šta god hoće“.
„Pokušavaj da nas staviš gde nismo i sebe gde nisi, mi ne stavljamo ni tebe gde nisi, niti sebe. Mi imamo svoju zemlju koju najviše volimo i njene granice ne određuješ ti, već međunarodno javno pravo. To je još jedna od očajničkih političkih poruka kojom želi da predstavi sebe kao veliku žrtvu, kao nekog Zelenskog, a mene kao malog Putina. Ne sekiram se, naslušao sam se gluposti u prethodnih godinu dana. Moje je da vodim Srbiju kao nezavisnu, suverenu, slobodnu i slobodarsku“, rekao je Vučić.
Kurti je u intervju za bečki „Prese“ kazao da „postizanje sporazuma Kosova i Srbije zavisi od pritiska Zapada na Beograd i planova zapadnih zemalja za Balkan“, dodajući da sporazuma nema, jer nema ni dijaloga, što je odgovornost EU.
Kurti je optužio Beograd za tenzije te na pitanje da li bi ponovo moglo doći do vojnih sukoba rekao da „Srbija oko Kosova ima 48 vojnih i policijskih baza“.
On je kazao i da je „zabrinut, ne samo zbog Srbije, već zbog veze Srbije sa Rusijom“.
„U Srbiji, Kremlj ima režim koji želi da bude hegemon regiona. Zbog tesnih veza Beograda i Moskve, situacija je takva da nezavisnost Kosova sada ne mora da se brani samo od Srbije, već sve više i od Rusije. Granica Kosova i Srbije je postala granica između NATO i Rusije“, rekao je Kurti.

Vučić o pritiscima na Srbiju

Govoreći o pritiscima na Srbiju zbog Kosova i Metohije, Vučić kaže da „nije optimista po prirodi“ i da „ne zna kakve bi bajke ispričao“.
„Za nas je teška situacija, sve zapadne sile su priznale nezavisnost Kosova, ne očekujte bilo šta lepo ili u šećerlemi da nam dođe. Nije to od juče. Imao sam otvoren razgovor sa Derekom Šoleom, on je pokazao poštovanje prema Srbiji, kao što mi pokazujemo poštovanje prema velikim silama, ali razlikujemo se po pitanju odnosa prema Kosovu“, rekao je Vučić, komentarišući susret sa američkim diplomatom koji je nedavno boravio na Zapadnom Balkanu.
Predsednik Srbije je to kazao tokom obilaska gradilišta pruge Novi Sad-Subotica, zajedno sa ambasadorkom Kine Čen Bo. Kompanije iz Kine grade deonicu ove pruge, a Vučić je najavio kako se nada da će ove godine imati priliku da ugosti kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiji.
Poseta američkog diplomate Dereka Šolea bila je i tema Sputnjikove emisije "Od četvrtka do četvrtka" u kojoj je govorio Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova
Plakati u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
SRBIJA
Amerika jasno rekla kako vidi Kosovo i ZSO - to Srbiji ne odgovara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala