Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika jasno rekla kako vidi Kosovo i ZSO - to Srbiji ne odgovara

© Sputnik / Dejan SimićPlakati u Severnoj Mitrovici
Plakati u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Poseta stratega američke politike na najvišem nivou Beogradu i Prištini jasno govori da Amerika želi da se dijalog ubrza ali Zajednica srpskih opština će biti i dalje predmet rasprave, jer Amerika i Beograd ne gledaju na njenu ulogu isto, komentariše Zoran Milivojević američku ofanzivu po pitanju KiM.
Predsednik Aleksandar Vučić ugostio je na radnom ručku specijalnog savetnika u Stejt departmentu, Dereka Šolea koji je naglasio da se SAD zalažu da se u fokus stavi agenda prema kojoj Beograd i Priština treba da se usmere na razgovore o tzv. francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Različit pogled na ZSO

Zoran Milivojević, diplomata u penziji, naglašava da je i sama poseta, i nivo posete američke delegacije pokazao povećan interes Amerike da se stvari u regionu rešavaju na liniji američkih interesa ali i očita razlika bar prema onome što se moglo čuti u Prištini u pogledu formiranja ZSO.
„Razlika je u strateškom pristupu, jer Srbija je spremna za dijalog i hoće da razgovara ali isključivo na bazi kompromisa i bez pritisaka vezano za priznanje Kosova. Takođe, mi hoćemo ZSO po formuli iz Briselskog sporazuma za koju je garantovala Evropska unija, dakle, to je međunarodni obavezujući sporazum i Beograd veruje da o tome više nema razgovora. Amerika, s druge strane, po izjavi Šolea, podrazumeva ZSO koja bi bila u skladu sa Ustavom Kosova, gde ona treba da bude formirana ali bez izvršnih ovlašćenja kako je zacrtano u Briselskom sporazumu. To Beogradu ne odgovara i verujem da će to biti tema daljih razgovora,“ napominje Milivojević.

Srpski stav (ne) bitan

S druge strane, dodaje on, Šole je potvrdio njihov stav da se američka strana zalaže da se dijalog između Beograda i Prištine obnovi, ali i po takozvanoj evropskoj platformi za nastavak razgovora.
„Dakle, po evropskom planu koji je preimenovani plan Šolc-Makron. To znači da američka strana ostaje usaglašena sa Evropom i podržava je u tom planu,“ zaključuje Milivojević.
Taj plan, dodaje naš sagovornik, inače ima u vidu i određene američke strateške interese koji svi vode ka nekom obliku priznanja Kosova od strane Srbije.
„Ono što je dosta važno to je ono što je Šole i i Prištini, i u Beogradu stavio do znanja - da se dijalog ne može obnoviti ukoliko se ignoriše srpski stav, odnosno, da se mora poštovati Briselski sporazum i da on mora do kraja da bude ispunjen formiranjem ZSO. To je u američkom pristupu dato snažnije do znanja, posebno posetom Šolea pošto je američka strana njegovom posetom podigla na viši nivo svoj angažman po ovom pitanju,“ napominje diplomata.

Žurba zbog Ukrajine

Ta poruka je, kaže Milivojević, svakako i u Prištini, i u Beogradu shvaćena sa težinom koju nosi američko političko interesovanja na najvišem nivou i ozbiljnost namere da se dijalog obnovi.
Prema njegovom mišljenju, jasno je da je Amerika rešena da pitanje Kosova završi pre nego što se na stolu nađe pitanje Ukrajine i zbog toga i ubrzava ovaj proces.

Odgovorni pristup Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima.
Predsednik je dodao da očekuje da SAD prepoznaju napore naše zemlje u ovom smislu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova.
Vučić je sa Šoleom razgovarao i o energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom, kao i o inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD.
Sagovornici su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obe zemlje, te da treba dodatno unaprediti napore obe strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.
Aleksandar Vučić i Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
SRBIJA
„Amerika se zalaže za dve stvari“: Šole razgovarao sa Vučićem
Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
SRBIJA
Šole poručio: Situacija je zabrinjavajuća, na severu KiM bezbednosni vakuum – hitno formirati ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala